Constantin P. POPESCU
O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE LA EDITURA SINGUR
„O altfel de istorie a literaturii române contemporane”
Volumul I
Editura Singur
Târgovişte, 2013
Cu intuiţie editorială, îndrăzneală şi curaj, dar mai cu seamă cu o idee originală, Editura Singur îşi propune să ofere cercetătorilor literaturii române acest prim volum din „O altfel de istorie a literaturii române contemporane”, o lucrare ambiţioasă care ar putea fi controversată dacă nu ar fi un demers serios şi riguros. Proiectul acesta îşi va dovedi cu siguranţă calităţile în timp, pe măsură ce următoarele volume vor completa această clară şi minuţioasă radiografie a momentului în literatura română, atât de bulversată de stiluri şi tendinţe diferite, uneori de-a dreptul contrare.
Autorii prezentaţi în acest prim volum – cei care au dorit să fie parte a acestui proiect – sunt selectaţi de un colectiv format din Grigore Timoceanu, Dan Şalapa, Ştefan Doru Dăncuş şi apoi validaţi de un alt juriu – compus din pr.dr. George Coandă, poetul Vali Niţu şi George Terziu. Analiza atentă a materialelor primite de la autori (în mare parte referinţe critice şi recenzii) permite cu adevărat formarea unei imagini asupra activităţilor publicistice ale autorilor. Este ceea ce se scrie despre ei, un fel de imagine în oglindă a receptării operelor fiecăruia. Nu mică mi-a fost bucuria regăsind în cuprinsul acestui volum câteva referinţe scrise de mine.
Unul din meritele acestui ambiţios demers e faptul că este finanţat în întregime de Editura Singur şi de autorii admişi, în aşa fel încât singurii „vinovaţi” pentru această reuşită sunt... Ştefan Doru Dăncuş şi colaboratorii săi din colectivele de selecţie şi validare. E regretabil că, în ciuda mediatizării, instituţiile cu fonduri special alocate unor astfel de proiecte au tăcut mâlc, ignorând ideea (oare cu bună ştiinţă sau din indiferenţă?). Cu siguranţă, doar timpul va dovedi intuiţia de istoric altfel al literaturii a editorului, când orice bibliotecă va putea oferi pasionaţilor cercetători ai literaturii române contemporane – poate unii din ei de peste hotare, dornici a afla ceva despre literatura acestei perioade istorice, care în România prezentă poate trece în plan secundar – această ambiţioasă cronică a momentului. Fără discriminări critice – la costum şi cravată, citim în prezentarea editorului – această iniţiativă este lăudabilă tocmai pentru spiritul ei de libertate critică, de colectare a unor puncte de vedere asupra unor autori mai mult sau mai puţini cunoscuţi, dar la fel de activi publicistic.
Fiecare volum va cuprinde un număr de 20 de autori, prezentaţi alfabetic, fără discriminări subiective de vârstă, loc de reşedinţă sau număr de titluri publicate. Până la urmă, tot ceea ce rămâne sunt aceste cărţi, scrise cu pasiune şi dăruire pentru iubitorii de literatură. Cu atât mai mult, acest prim volum din „O altfel de istorie a literaturii române contemporane” se cuvine a primi tot respectul cuvenit unei ample cronici, prin care „Editura Singur a făcut gestul exemplar de-a ignora tiparele încetăţenite. Cu orice risc.” (din prezentarea editorului, cu un titlu sugestiv: Să privim mai departe). Este respectul cuvenit unei priviri cinstite a peisajului editorial actual.
Constantin P. POPESCU
scriitor
Târgovişte
iulie 2013