Quantcast
Channel: Revistă de cultură,civilizaţie şi atitudine morală
Viewing all 9045 articles
Browse latest View live

Magdalena ALBU: CIVILIZAŢIA DISTRUGERII - REALITATEA DIN SPATELE REALITĂŢII

$
0
0

 

 

 

„Noi abolim trecutul, abolim rădăcinile. Procesul este foarte insidios şi poate prinde. Văd ceva la vecin şi vreau să fiu ca el. Dar eu am trecutul meu, am determinările mele interioare şi nu pot să fiu ca el, pentru că el are alte motivaţii, alte condiţionări. Nişte oameni foarte cultivaţi şi neimplicaţi politic ar putea face aceasta. E foarte greu însă!” (Zoe Dumitrescu Buşulenga)

 

Ne aflăm în plină civilizaţie a distrugerii, într-o lume umplută până la refuz cu multă zgură spirituală impregnată la tot pasul cu fel şi fel de norme societare - unele bune, altele rele - de o seamă finită de indivizi, care, din mult prea vădita puţinătate a gândirii lor slab evoluate, ajung a se confunda în mod patologic şi tragic, deopotrivă, cu divinitatea supremă însăşi. Aceşti exponenţi josnici ai omenescului profund malign şi-au oferit singuri dezlegare la a-şi exercita zilnic un îngrijorător de periculos drept de viaţă şi de moarte asupra tuturor celorlalte Fiinţe umane, Fiinţe care nu se constituie voliţional în acele părţi sonore integrante ale proscrisului sistem al tartorilor globalizării. Aşa încât ceea ce numim de fapt negare a noii ordini mondiale experimentate fără niciun dubiu pe propria noastră piele nu reprezintă nimic altceva decât un fel de stare interioară izbucnită ca un vulcan furios împotriva unei realităţi inestetic metamorfozate în toate punctele ei de primă importanţă de către călăii  postmoderni ai momentului. Iar acest lucru se întâmplă cu un soi de firesc existenţial ce ţine, chipurile, de aşa-numita evoluţie în salturi a destinului întregii umanităţi…

 

Neo-civilizaţia de autointitulat rit postmodern este una dependentă de un program de desfăşurare bazat pe un anume reţetar caracteristic al distrugerii. Fiindcă a dărâma cu bună ştiinţă un sistem puternic închegat spre a fi dirijat doar în concordanţă cu propriile interese efemere de grup mi se pare că reprezintă cel mai uşor lucru de realizat la ora actuală în orice colţ al îndelung călcatei în picioare planete Pământ. Reţetă unei astfel de distrugeri generale nu pare a fi deloc una extrem de complicată. Ea porneşte, la fel ca şi în matematică, de la un nivel de bază al dezordinii (ND0), urmărind mai apoi cu meticulozitate un algoritm riguros calculat al haosului (şi lesne aplicabil în timpul prezent prin intermediul diverselor trompete de diseminare a mesajului conceput), pentru a ajunge finalmente să instaureze, cu destul de mare uşurinţă, o imagine a neorânduielii globale, ce rânjeşte fioros în faţa vechilor mentalităţi şi tradiţii cu greu construite până azi.

 

Zămislirea sistematică a unei asemenea degradări forţate a prezentului nu s-a născut însă peste noapte. Practic, întrgul lanţ complex de metamorfoze evidente ale secolului anterior au condus, pas cu pas, la tot ceea ce vedem că ni se cască azi cu brutalitate în faţa ochilor, fie că ne place, fie că nu. Într-o omenire a stridenţei contrastelor lesne observabile, omenire dominată de nenumărate figuri ale întunericului cu chipuri prespălate de „sfinţi”, nu ai cum să nu încerci în fiecare zi gustul din ce în ce mai amar al sfârşitului - spiritual şi fizic, deopotrivă. Un final eliberator, până la urmă, al Fiinţei umane, ne-am încumeta a rosti cu glasul celui care cunoaşte din experienţă proprie şi nu aprioric limita de sus a suportabilităţii lui individuale, din faţa declinului permanent al singurei şi limitatei sale vieţi trăite, iată, chiar şi acum,  la început de tulbure ev XXI, cumplit de malformant, pe muchie de cuţit.

 

Nimic nu a venit însă de la sine, ca un dat implacabil cu iz divin. Nicidecum, fiindcă „artizanii” lumii contemporane de tip postmodern au recrutat, iar procesul continuă din plin în sfera tuturor segmentelor societăţii azi, o serie de inşi nativ avertebraţi, posesori ai unor ridicaţi din punct de vedere valoric coeficienţi de vanitate şi obedienţă în raport cu „maeştrii” lor diriguitori - bineînţeles că luăm în calcul aici şi deloc banalele ierarhii „iluminate” întru cele ale spiritului probabil cu opaiţul străvechi sau cu lampa, ierarhii existente la toate nivelurile manageriale ale lumii contemporane -, inşi care, din nefericire, au fost plasaţi în majoritatea funcţiilor-cheie din subsistemele componente ale unui stat (de exemplu: directori, miniştri, „formatori” de opinie, preşedinţi de grupuri politice ori de diverse instituţii mai mult sau mai puţin academice etc.) şi cărora li se exploatează la maximum, într-un mod cât mai vizibil şi mai pragmatic cu putinţă, taman gravele defecte enunţate anterior (vanitatea fiind, poate, primul dintre ele). Ceea ce reprezintă un fapt deosebit de grav însă în momentul istoric actual este uşurinţa cu care acestor indivizi şantajabili şi manipulabili în fel şi chip li se induce, până la ultimul atom cerebral de hoit biodegradabil, ideea că ei formează, de fapt, o aşa-zisă „supra-specie” humanoidă, o castă, mai corect spus, completamente „superioară” ca mod de înţelegere şi de viziune asupra lumii, desigur, în raport cu toate celelalte persoane cu care interacţionează zilnic şi care nu fac parte, evident, din ansamblul lor ierarhic ocultoido-postmodernist.

 

Am fost întrebată de curând, dacă se pregăteşte cumva cu paşi grăbiţi dezmembrarea statului în genere ca entitate de sine stătătoare au ba. Nu am ştiut să ofer cu exactitate un răspuns corect acestei interogaţii fireşti în felul ei, până la urmă, dacă ne gândim la mersul lucrurilor din ultimele două decenii în lume, din simplul motiv că nu fac parte din marea clică a sforarilor umanităţii. Ceea ce se poate observa cu certitudine însă e un singur lucru, anume acela că, dacă o ţară ca România, de pildă, ar fi avut un fundament geologic totalmente văduvit de bogăţiile cu care a înzestrat-o bunul Dumnezeu şi ar fi fost aşezată într-o zonă deloc geostrategică a Terrei, cu siguranţă atunci că nimeni, nici măcar aşa din întâmplare, nu ar fi dorit de-a lungul vremilor să-i sfăşie lacom şi continuu, una câte una, hălci zdravăne din aproape toate părţile sale (mai cu seamă dintr-una precum Transilvania, spre exemplu, o zonă înţesată de divinitate cu numeroase resurse naturale, unele dinte ele extrem de rare pe planetă). Subliniez încă o dată faptul că, în cu totul şi cu totul alte condiţii topografice şi geologice faţă de cele specificate aici, orice soi de dictatură statală, cum ar fi, bunăoară, cea din Cuba sau cea din Coreea de Nord, ar fi putut să îşi desfăşoare în voie, ani la rând, ghemul propriilor orori caracteristice, desenând nonşalant în praful gros al istoriei dâra hidoasă a chipului ei satanic, fără ca istoria însăşi, dimpreună cu „mistificatorii” ei de serviciu trecători, să se sinchisească vreodată în acest sens. Singurul lucru pe care îl cunosc, dacă e să mă refer la întrebarea care mi s-a adresat, mai bine zis, pe care îl trăiesc pe propria-mi piele, este faptul că astăzi se calcă în picioare, cu ostentaţie, orice. Inclusiv, credinţa, ce a ajuns a fi cântărită cu sârg în ultima vreme în balanţe sociologice diverse. „Cine ne poate scoate din această letargie, dacă nu modelele? Am impresia că naţiunea aceasta vrea să fie neapărat ca altcineva. Vrem că acolo. Fiecare «acolo» este acolo, nu aici. Avem şi noi «aici»-ul nostru, dar cum să le scoţi din cap asta? E foarte complicat! Ce e al lor, e al lor şi ce e al nostru e al nostru. Noi abolim trecutul, abolim rădăcinile. Procesul este foarte insidios şi poate prinde. Văd ceva la vecin şi vreau să fiu ca el. Dar eu am trecutul meu, am determinările mele interioare şi nu pot să fiu ca el, pentru că el are alte motivaţii, alte condiţionări. Nişte oameni foarte cultivaţi şi neimplicaţi politic ar putea face aceasta. E foarte greu însă!” (Zoe Dumitrescu Buşulenga)

 

Evident că în marasmul ontologic existent - marasm ce face parte dintr-un pattern (impus la nivel global) cu coordonate bine articulate, ce este vârât constant pe esofagul omenirii în numele diabolicei ordini mondiale concepute în laboratorul faustian al marilor sforari ai lumii (prin mijlocirea diverşilor vectori de propagandă şi de manipulare actuali) -, Dumnezeu nu putea să fie lăsat „a exista” în pacea increării Sale fără a fi transformat, de pildă, din „izvorul iubirii, izvorul a tot ceea ce este, instanţa ultimă şi supremă din care provin toate” (acad. Dumitru Stăniloaie) într-un simplu obiect de sondare sociologică a momentului. Interogaţia fundamentală pe care ţi-o ridică o astfel de interpretare sumară a problemei în sine (o nefericită, până la urmă, încercare de a i se minimaliza Bisericii Ortodoxe rolul său multimilenar în istoria spaţio-temporalităţii româneşti trecute şi contemporane) este aceea că între Dumnezeul intervievărilor de tot soiul şi Cel al realităţii crunte de afară există o deosebire tot atât de uriaşă precum aceea dintre duhoarea de nesuportat a biblicului infern diavolesc şi bine plăcuta mireasmă a Raiului divin. În atare context, Dumnezeul sondajelor comandate de fitecine îţi apare dintr-o dată în faţa ochilor ca o entitate rece şi, culmea, lesne cuantificabilă din pix comparativ cu Dumnezeul oricărui credincios în parte, exponentul viu al rugăciunii rostite cu, în genere, ultimul fir delicat de nădejde în suflet de către biata Fiinţă umană dornică de a trăi bucuria miracolului celest îndelung aşteptat.

 

În planul vădit de asasinare sistematică a tuturor structurilor şi pârghiilor bine închegate ale statului, Biserica rămăsese singura piesă de domino care nu picase izbită încă în  tâmplă. Pentru că, apropiindu-se cu dragoste de Dumnezeu, Omul, se apropie, de fapt, de cunoaştere polilaterală, îndepărtându-se, practic, de toate formele de manipulare şi îndobitocire existente din plin pe piaţă în albia timpului prezent. Încrederea în Biserică privită ca instituţie administrativă se prea poate să fi scăzut, după cum ne glăsuieşte apodictic concluzia ultimei sondări sociologice întreprinse, având în vedere anumite atitudini imorale ale slujitorilor săi şi seria de taxe percepute de aceasta pentru servicii religioase diverse aduse comunităţii. Încrederea însă în Biserica gândită din perspectivă sacră, teologică nu numai că nu a scăzut absolut deloc, dar este mai mult decât elocvent la nivelul întregii societăţi contemporane faptul că aceasta a sporit cu asupra de măsură întru totul. Iar exemplele sunt varii şi nenumărate în această direcţie complexă.

 

Dacă aruncăm o privire înapoi în istorie, constatăm că la fel s-a întâmplat, de fapt, în mod constant în trecut şi tot aşa se întâmplă, iată, şi acum, la început de secol postmodernist XXI, când necesitatea avutului natural al altora pentru dezvoltarea economiei interne a altui stat îi determină pe unii să „nască” pr-istic diverse situaţii cu un caracter aparent conflictual - şi amintim aici îndelung pomenita „agresiune simbolică” asupra minorităţii maghiare din România ori cea a contestării vehemente a predării religiei în şcoli. De fapt, nici nu ar trebui să încerci o prea mare mirare asupra unor asemenea „episoade” cu regie nespecificată pe afiş, care întotdeauna ascund în spatele lor adevărata şi unica formă a realităţii propriu-zise comparativ cu aceea scoasă la vânzare mediatic în spaţiul public actual (dacă privim la fantastica viteză de extindere a unui anumit subiect relevant sau nu la nivel local şi internaţional, dar şi la metoda de interpretare a acestuia în cheia distinctă a diverselor maşinaţiuni perverse din perimetrul vast al vectorilor de comunicare existenţi), atâta vreme cât am avut de-a face, în mod sistematic din 1990 încoace, cu fixarea în puncte de primă decizie managerială a unor persoane pentru care nici viata, nici moartea, nici familia, nici onoarea, nici demnitatea şi nici nimic altceva nu prezintă vreo importanţă oarecare în sine sau vreo semnificaţie pe măsură.          

 

Unde se va ajunge în viitorul apropiat?!... Nu mi se pare deloc o piatră grea de încercare pentru activitatea raţiunii omeneşti. Dimpotrivă. Cel mai bine a explicat însă starea prezentă de lucruri acad. Zoe Dumitrescu Buşulenga nu cu foarte mulţi ani în urmă. Şi insist pe lungul citat al distinsului eminoscolog, tocmai fiindcă acesta reprezintă o fină analiză de ordin critic a ceea ce numim „a fi-ul” sui-generis al găunosului nostru timp postmodern. „Eu am nişte aprehensiuni în legătură cu soarta noastră viitoare destul de apropiată, mărturisea cu sinceritate autoarea volumului „Mihai Eminescu”.

 

Foarte multă lume spune că sunt bigotă sau că am o viziune care nu mai corespunde dezvoltării ştiinţifice şi tehnice contemporane. Această dezvoltare ne-a adus aici fiindcă ştiinţa s-a prelungit în tehnică. Ştiinţa este pozitivă, dar tehnica devine dăunătoare. Descoperirea ştiinţifică este un câştig enorm, în timp ce derivaţiile tehnice pot deveni nocive. Toate lucrurile astea, clonările, fertilizările în vitro sunt nişte monstruozităţi. Copii cu mame bătrâne, la 67 de ani… În felul acesta se loveşte nu numai în spirit. Descoperirea ştiinţifică este urmarea unei inspiraţii divine. Lucrurile tehnice, nocive, vin de pe urma mititeilor încornorati. De ce cred asta? Mântuitorul spunea despre semnele care o să preceadă finalul: vor fi semne cosmice, în stele, în lumină, vor fi cutremure îngrozitoare, vor muri oameni de furia valurilor. Şi mă uit la ce se petrece în lume. Păcatele ne covârşesc şi nu ne mai poate apăra nici Iisus. Ce se spune în Scripturi este adevărul. Un om de ştiinţă spunea că, după nenorocirea din Asia, axa lumii s-a schimbat. Mă tem că suntem în preajma sfârşitului. Am uitat verticala, ne-am întins pe orizontala profitului, ne-am năclăit în mocirla materiei. Spiritul nu mai este în noi. Suntem numai o poftă a trupului… Sau a banului… De aceea românul spune că „banul e ochiul dracului“. E o veche zicală şi e adevărată. Te dezumanizează. Sunt atât de îndurerată de spectacolul contemporan, încât greu mă pot despătimi, privind cu indiferenţă împrejur. Mă uit la oameni cu dragoste, dar văd mulţi oameni lipsiţi de milă, cei care au maşini de miliarde şi pe care le schimba frecvent, dar nu ar da un leu săracilor… Sau pentru refacerea unei biblioteci, a unei case memoriale, a unei biserici… Iar asta înseamnă să-ţi pierzi sufletul, a pierde iubirea pentru aproapele tău, pentru tot ceea ce este creaţie, spirit. Peste tot auzi manele… nişte orori. Apoi lipsa de cuviinţă; noi eram un popor cuviincios, iar acest cuvânt a dispărut din vocabularul nostru. Există în noi acest impuls de vulgarizare, de injosire. Suntem cufundati în mlaştina materiei. Avem ce merităm, din toate punctele de vedere.”

 


Cristina-Monica Moldoveanu: Trei poeme

$
0
0
ie de zi lucrătoare
 
 
cu trupul făcut pâlnie
ascult
marea fierbinte peste nisipul răscolit
cerul lipit pământului ca o lubeniţă coaptă
 
departe şi înalt peste tot glodul
adunat sub talpă cât un munte
e ţara mea
locul unde pun degetul pe mămăligă
pe steaua din fruntea cerbului
pe funia clopotului din biserica veche
 
de la apus până la răsărit
albesc şi eu din creştet până la os
odată cu soarele acesta
plin şi rotund mereu
legat să se învârtă în jurul casei mele
ca-n vremea facerii de la început
 
 
 
..................................................................................................
 
naturam animae
 
 
au răstignit un om în toată firea
 
întâi l-au făcut tot mai mic
până când ochii erau gămălii
şi trupul băţ de chibrit
nu cântărea mai mult decât bobul de rouă
pe cornul melcului
 
apoi l-au făcut să tacă
i-au îngropat toate cuvintele
într-un şanţ tocit pe un disc de picup
 
în cele din urmă l-au prins cu totul
de rotiţele unui ceas de buzunar
ascuns la spate
 
ticăie din an în Paşte
 
.............................................................................................
 
 
 
Amintiri necenzurate
 
 
precum laptele de pasăre cu găluşte din albuş cleios, înghiţit fierbinte pe patul de convalescenţă după vărsat de vânt...
diafilmul cu Făt-Frumos din lacrimă, primul mort din viaţă albastru şi trist, preschimbat în apă rece de izvor....
sânii lungi şi scofâlciţi ai bunicii atâta de dragi, care face baie în lighean iarna lângă soba fumegândă...
păianjenul mare, negru şi păros din plastic, primit cadou prin poştă de la o fabrică de jucării...
povestea plină de sadism şi umor negru a lui Max şi Moritz, ilustrată pentru copiii de altădată...
piersica mare şi zemoasă, pocnind de frumuseţe, din care am muşcat la mare şi hop urechelniţa printre dinţi...
 
precum tu, cititorule cu gene lungi, şi eu, cea cu pixuri trei la un leu cumpărate în tramvai, stând de-o parte şi de alta a sârmei ghimpate...atât de firesc de sentimentali.

Ana Maria GÎBU: POEMELE VISULUI SALVAT

$
0
0

 

 

 

PROPUN O NOUĂ ORDINE MONDIALĂ

 

plec
separată de visele tale
precum arinii aplecaţi
pe maluri de ape care plâng

cu tupeul fixat la maxim
deranjez nepăsarea
cerând ridicarea imunităţii
în parlamentul dimineţilor
albastre

trag obloane
peste reclame aduse de oriunde
scriu afişe
cu „â” din „a” 
schimb programul

muncă numai de teren
îmbrac haine însăilate
din cuvinte uitate 
de bună voie de mai marii…
duc jucării
gutui şi turtă dulce
în trăistuţe cu dungi colorate
la case de departe 

tu
dărâmă-ţi zidurile din jur
construieşte cuptoare

în ogrăzi
chiar şi în cele pustii
la lumina lămpilor
să coci pe vatră pâine şi colaci
în fiecare seară
cînd zorii se trezesc 
împarte acolo 
unde foamea este regină

apoi fii măcar pentru o zi „ei”

când omenia te va acoperi
aprinde felinare în noapte
vei afla cum arată fericirea
şi cum o cheamă

simplu
dăruire

taci şi mergi 

 

 

MAI DĂ-MI O ZI

 

când s-a dat startul

nu eram pregătită de zbor

cu paşi secundici

calc la stânga

înainte

spre dreapta este ocupat

pârguită în cuvinte

însemn locurile goale

din coţul de lumină

în care m-am rătăcit

gândurile închise

într-un hohot mut

desenează poteci orbite

de zăpăcela stâncii

rămân înserarea ta

 

mai dă- mi o zi

să reînvii omenia

adun cuvânt lângă cuvânt

reduc din necunoscut

stând la taifas cu luna

nu mergem în dimineaţa asta

la culcare

ea dă notă explicativă

pentru îndrăzneala de a lumina

peste program

eu, că am însoţit-o

 

accept cursa spre niciunde

 

 

ŞI PLEACĂ

 

cred în verdele

amestecat prin alte culori

dintre cer şi ape

agăţat de cheia

umbrelor

caută ieşirea

 

închid ochii

şi desenez prima oară

luna plină

în pletele brumate

prind iubiri risipite

ascult liniştea

din cuvântul neştiut

găsesc la toate rostul

în amurgul lui calm

 

sechestrată 

de visul dimineții 

sărut somnul zilei

la lumina stelei

de pe obrazul tău stâng

 

aştept

închiderea

în versul trei...

 

 

PE ORDINEA DE DOAR UN PUNCT

 

mă trezeşte visul

născut din iubirea

dintre o noapte albă

şi zorii atârnaţi

de muguri

gata să plesnească

tăcerile din priviri

le mângâie frunţile

încă reci

 

dezleg norii

au liber să plece unde vor

azi stau de vorbă

numai cu soarele

i-am promis cămaşă de in

ţesută în război

partener iau trifoiul

fără să-i număr frunzele

 

la masă cu verdele

adun culori

din cuvinte

 

 

ORA DE PICTURĂ

 

când amestec albastrul din ochii tăi

prin lumina bobului de grâu

hrănesc iarba adormită

sub omături

 

celelalte culori nu le arunc

le aşez în palme

la întâmplare

mângâi obrajii răsăritului

zâmbind apusului

care aşteaptă la rând

 

cu albul de la ţărmul zilei

aprind noaptea

îmbrac visul de ieri

în şuviţe din curcubeul lui mâine

 

să nu fugă

îl fac semn de carte

 

 

PACT

 

am promis întunericului

jumătate din suflet

în schimbul libertăţii

mi-e sete iar

vreau să-mi despotmolesc singură

calea spre fântână

 

sunt pisica sălbatică

legată cu lanţuri de mâinile tale

cu ghearele vreau să-ţi scrijeleasc

oasele prin carnea

de nimic

 

nu ai altceva de făcut

decât să mă urmăreşti

m-am săturat

de basme

promisiuni îngenuncheate

poveşti cu prinţi

minciuni

în amurg dau sufletul întreg

şi reiau viaţa de la capăt

 

să fiu cine sunt

 

 

CAUT ALB PRINTRE RAMURI

 

mă strigă
amurgul ghem
de cuvinte
aruncate la întâmplare

din tăceri rănite
iau acasă
visul salvat

îl ascund sub prag de lumină

când să adorm
se plimba de colo-colo
voia liber
vorbesc în şoaptă 
cu răchita 
şi guguştiucii
reveniţi pe margine de pervaz

îmi făceau din aripă
ochiul inimii a descifrat

semnez aşteptarea
pe cuibul unde se va roti
iar viaţă

 

 

TIMPUL MĂ ÎNVAŢĂ CUM SĂ-MI PĂSTREZ VISUL

 

în ninsul cuminte

de ieri

peste piatră şi gropi

pământul adoarme

verdele îi spune poveşti

la gura speranţei

despre lumea de-afară

îi mângâie obrajii

învăluiţi de lumina

albului divin

 

stau de vorbă

cu bucata mea de cer

aflu că avem loc fiecare

trebuie doar să-l găsim

 

adresa spre nicăieri

n-o trec în agendă

 

 

POEM NETERMINAT

 

dau năvală flămânzii

nu că n-ar avea ce mânca

vor şi de la alţii

 

de la mine

cuvintele care joacă şotron

între răsărit şi miazăzi

le-am ascuns într-un pumn de făină albă

din grâu rodit în ger

am frământat un aluat

cu roua de pe umărul dimineţii

când a crescut cât nebunia lor

am modelat o carte

o carte de onoare

trebuie să scrie impresii

fără creion

doar cu mintea descuiată

i-am primit în prag de poem

neterminat

cu zâmbet larg de metafore

pe margini de răbdare

versuri amestecate

aşteaptă startul

 

intră doar cei care transformă

urletul în şoaptă

ura în flori de albăstrele

şi nepăsarea în cărări tatuate cu iubire

 

- trece-ne pe lista de aşteptare

venim mâine

 

 

EŞTI CU MINE

 

nu umblu singură

printre umbre

niciodată

am închis dragostea în tâmple

să n-o pierd

 

când întunericul mă ajunge

o eliberez

am cheia în buzunarul stâng

 

iau şi lumina

 

ochii spălaţi de noapte

o ascund în liniştea

fiecărui asfinţit

-------------------------------------------------------

GÎBU, Ana Maria, poetă şi prozatoare, născută în 19 iulie 1997. Elevă în clasa a IX-a la Colegiul Naţional „Grigore Ghica" din Dorohoi. Activitatea literară: a fost membră a cenaclului online „Cartea tinerilor scriitori”, în prezent membră a cenaclul online „Lira 21” şi a cenaclului dorohoian „Editor”. Cărţi publicate: „Grădina mea” (volum de debut), Editura Lumen, Iaşi, 2009; „Cafea cu zâmbet de rebelă”, Editura Destine, Montreal şi Editura Antim Ivireanul, Râmnicu-Valcea, 2011; „Regala", Editura Destine, Montreal, 2012; „Umeri de flori", Editura Artbook, Bacău, 2012;  „Blestemaţii", roman, Editura Editgraph, Buzău, 2012. Colaborează la nenumărate reviste literare precum: „Octogon” (Dorohoi), „Starpress International” (Râmnicu Vâlcea), „Destine Literare˝ (Montreal), „Cetatea lui Bucur” (Bucureşti), „Oglinda literară” (Focşani), „Tribuna” (Cluj-Napoca), „Plumb” (Bacău), „Armonii culturale” (Adjud), „Observatorul” (Toronto). „Aşii români” (Germania), „Tânărul scriitor” (Chişinău) ş.a. (George Roca)  

Gelu DRAGOŞ: Festivalul internaţional "Poezia e la Bistriţa"

$
0
0

 

Programul Festivalului Internaţional „Poezia e la Bistriţa”

 

JOI, 18 IULIE 2013

la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa

18:30 – 19:00

Deschiderea festivalului şi prezentarea invitaţilor

19:00 – 21:30

LANSĂRI DE CARTE:

Cartea de iarnă, Ion Mureşan, ediţia a II-a, editura Charmides, 2013

Despre cum iubesc în timp ce mor, Mihail Gălăţanu, editura Charmides, 2013

Prezentarea revistei „Infinitezimal”, editată de Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud, director Gavril Ţărmure, redactor-şef Sebastian Vlad Popa

LECTURI:

Marius Chivu, Ion Mureşan, Adela Greceanu, Mihail Gălăţanu, Andrei Bodiu, Vlad Moldovan

RECITAL DE MUZICĂ TRADIŢIONALĂ:

Ion Pop şi Grupul Iza

RECITAL CAMERAL

susţinut de Matei Ioachimescu – flaut şi Marius Popescu – pian

VINERI, 19 IULIE 2013

la Tăşuleasa Social (Piatra Fântânele)

* plecarea înspre locaţie – de la ora 15:00, din faţa Centrului Multicultural Sinagoga Bistriţa

17:00 – 18:30 Întâlnire cu prozatorul Attila Bartis

moderator şi interpret: Gabi Eftimie

19:00 – 21:30

LANSĂRI DE CARTE:

Liber de causis, Florin Partene, editura Charmides, 2013

Ore la Mogoşoaia / Horas de Mogoşoaia, Enrique Nogueras, ediţie bilingvă, editura Charmides, 2013

Bonobo sau cucerirea spaţiului, Ştefan Manasia, Charmides, 2013

LECTURI:

Ştefan Manasia, Enrique Nogueras, Constantin Acosmei, Florin Partene, István Kemény, Oana Văsieş

RECITAL DE MUZICĂ TRADIŢIONALĂ:

Lenuta şi Teodora Purja – voce

RECITAL CAMERAL:

Quartetul de corni Concertino al Filarmonicii din Iaşi

SÂMBĂTĂ, 20 IULIE 2012

la Centrul Multicultural Sinagoga Bistriţa

17:30 – 20:00

Lansarea albumului de fotografii BUMBATA, de Cosmin Bumbuţ, cu imagini realizate la penitenciarul din Aiud, editura Punctum, 2013, cu o prefaţă de Attila Bartis.

LANSARE DE CARTE:

1983. marş – 2013. xanax, Ioan Es. Pop, editura Charmides, 2013

LECTURI:

Jan Mysjkin, Gabi Eftimie, Daniel Bănulescu, Henrik Nilsson, Ioan Es. Pop, Vladimir Đurišić

RECITAL DE MUZICĂ TRADIŢIONALĂ:

Trio tradiţional din Sângeorz Băi

Ionică Moldovan – ceteră

Ilie Poleac – contră

Petru Adam – gordună

RECITAL CAMERAL:

Răzvan Suma – violoncel

Ştefan Horvath – vioară

DUMINICĂ, 21 IULIE 2012

la Plan B Club Café Bistriţa

12:30 – 13:30

Dialog cu prozatorul Attila Bartis şi poetul István Kemény

interpret: Gabi Eftimie

 

 

                                                       G.D.L.

Ştefan Doru DĂNCUŞ: DIN ROMÂNIA (2)

$
0
0

 

Ştefan Doru DĂNCUŞ

 

DIN ROMÂNIA (2)

 

„F...” (sau „F word” cum zic englezii) este un cuvânt românesc mai exemplar decât orice cuceriri executate asupra poporului nostru de către diverse puteri vremelnice. Trib naiv şi fără vreo direcţie istorică sistematică, englezii au preluat acest cuvânt şi l-au făcut „fuck”. După marea revoluţie din decembrie 1989, o sumedenie de „oameni de bine” s-au gândit să dea conotaţii mult mai profunde acestui cuvânt ce aparţinea, înainte, doar bancurilor cu Bulă şi iată că acesta a făcut o carieră impresionantă în lirica poeţilor şi scriitorilor care au luat drept stea polară pe Marius Ianuş (cel care şi-a contestat ulterior opera).

 

Dar nu asupra acestui „deziderat” vreau să insist. Fructificarea semnificaţiei cuvântului mă interesează în acest moment. De-a lungul zecilor de ani de comunism, însemnătatea acestuia a făcut o incontestabilă carieră. După 1989, însă, a strălucit cu adevărat. În acest context milenarist, toată lumea „f...” pe toată lumea. Să luăm, totuşi, ca bază de pornire pentru ce voi spune în continuare, literele ce compun această zicere. Uitaţi-vă cu atenţie la fiecare literă; nimic nu pare ciudat dacă ne uităm la literele separate. Ele primesc valoare şi forţă doar atunci când sunt adunate. Şi totuşi, a folosi această adunare de litere în faţa feţelor simandicoase - pare de prost gust. Elenelor de tip Udrea, care-şi arată cracii pe internet atât românilor, cât şi Comunităţii Europene, nu le place să le pomeneşti cuvântul care le place de fapt cel mai mult. A fi ministru într-o ţară săracă implică, automat, o reţinere (abţinere) de la gesturi deplasate. Blondele noastre Elene nu ştiu ce este bunul simţ. „Cracele” lor, ţâţele lor cam pleoştite care sunt promovate pe tot felul de site-uri şi în tot felul de tabloide de către vreun fel de „paparazzi”, plătiţi să facă pe paparazzi, îmi aduc aminte de formidabila prestaţie a unei alte Elene – precursoarea lor – Ceauşescu.

 

Să ne gândim însă că aceasta este în logica firii. Să admitem că suntem contemporani cu toate orgiile şi mesele festive ale Elenelor de circumstanţă. Să admitem că limba română, aşa beştelită cum este de către inoportuni ca Horia Roman Patapievici, are totuşi o substanţă interioară care descalifică mai multe definiţii „străineze”. Cine se va uita la serialul „Oz (Închisoarea federală)” va afla stupefiat că limba engleză recentă a adoptat, incredibil, cuvântul „ţâţe”. În acest serial, „ţâţele” înseamnă punguliţe cu droguri, însă traducerea nu lasă loc de nicio interpretare: „give me two tits” (tr. dă-mi două ţâţe) sau „give me five tits” (dă-mi cinci ţâţe). „Ţâţe” – cuvânt românesc. Sau, mai nou: „mum” (mamă, se pronunţă „mam”). Iată expresii româneşti care au spart vocabularul celei mai puternice limbi de pe glob, în speţă, engleza. Faptul că limba română a deviat într-un fel de mahalagism englez ne bucură dar, în acelaşi timp, ne ridică şi ghilotina unui semn de întrebare de factură naţională: oare Elenele de tip Udrea să ne fi făcut această intrare? Nu ştim. „Stupid people” cum suntem noi, ar trebui să mergem cu jalba în proţap la cel mai mare conducător al nostru, respectiv preşedintele ţării. Să ne spună el despre ce este vorba când vorbim despre „fuck”, „tits” sau „mum”. Chiar dacă acesta, ocupat cu treburile ţării (aşa presante că nu ne va băga în seamă), ne va trimite la o altă Elenă, poliglotă de renume mondial, care ne poate învăţa, în primul rând, cum să avem „succesuri”.

 

Ceea ce spun aici nu sunt simple fabulaţii. Românii vorbesc limba română. Nu au alta la dispoziţie. Interesant este că, în timp ce limba engleză asimilează cuvinte româneşti, tot felul de Elene naţionale ne propun un vocabular propriu (probabil pentru a ieşi în evidenţă prin crearea unor noi cuvinte, neologisme, norme gramaticale, cum ar fi „ele vine”). Iar ciudăţenia abia acum devine vizibilă: noi, poporul român, la ce să ne racordăm? La ce iese pe gura Elenelor, sau la ce bagă ele în dânsele? Mai că-mi vine să cânt „Trăim în miezul unui ev aprins” (Nicolae Labiş)! 89.89.89...

 

PS. Aşa de mult le place englezilor „făcătura” de FUCK, încât devine o emblemă naţionala prin anagramare. „FCUK” citit deseori „fuck” este denumirea unui lanţ de magazine englezeşti de lux, raspândite în întreaga lume... pe marile artere comerciale din Anglia, America, Australia, Hong Kong, China, India. Devenită acronim, abrevierea vine de la „French Connection United Kingdom”, adică mai pe româneşte „Conecţia Franceză a Regatului Unit”! Pare ca o declaraţie de dragoste pentru fraţii lor de dincolo de Canalul Mânecii! Mai multe detalii pe Wikipedia:http://en.wikipedia.org/wiki/FCUK

 

Ştefan Doru DĂNCUŞ

Bucureşti

14 iulie 2013

 

Dan ŞALAPA: O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE Vol. 1 şi 2 (Auto-recenzie)

$
0
0

 


O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE

Vol. 1 şi 2 (Auto-recenzie)

 

            La Editura SINGUR, au apărut primele două volume dintr-un şir, practic, nelimitat, al proiectului O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE.

            Iniţiat la inspiraţia şi sugestia lui Ştefan Doru Dăncuş, directorul Editurii SINGUR,  proiectul a apărut... ciudat, el circumscriindu-se, de-a dreptul, într-o zonă considerată tabu a criticii şi a istoriografiei literare româneşti! Flexibilitatea şi larga posibilitate de a accesa paginile volumelor a fost şi mai inhibantă pentru noi, cei care aveam să fim parte a grupului de implementare, invitaţi ai iniţiatorului, în sensul că autorii înşişi au putut/pot să se propună spre a fi parte a Istoriei...! La o analiză mai atentă, cei care aveam să ne constituim într-un fel de filtru” al acestor auto-propuneri, aveam să înţelegem că proiectul nu are nimic imoral ca atitudine sau nonvaloric literar în el, din contra, doza sa de inevitabil subiectivism nefiind nici mai mare şi nici mai mică decât cea a oricărei istorii ce reflectă un parcurs literar de până acum, în general, al oricărei istorii ca reflectare evenimenţială. Mai mult - factor şi mai inhibant - proiectul nu avea nicio susţinere financiară de la... buget, sursa clasică, suculentă a unor astfel de iniţiative, ci se preconiza a fi sustenabil exclusiv prin contribuţii ale celor care se propuneau ca parte a lui!

            Să ne explicăm: o istorie presupune nişte fapte/evenimente concrete şi o analiză a lor pentru a le depista sursele de producere şi efectele acestora, pe autorul/autorii lor şi, cu necesitate, încadrarea într-o categorie tematică, gen, grup, curent etc. Demersul în sine este supus subiectivităţii datorită continuei acumulări de informaţii, atât în privinţa evenimentului ca atare, cât şi a pregătirii profesionale, intelectuale, experimentale etc. a celui care face acest demers. Acceptarea unui procent rezonabil de subiectivitate de către beneficiarii demersului este, deci, firesc. Prin urmare, şi orice istorie literară” este încărcată de un astfel de procent de subiectivitate. Aşadar, şi proiectul Editurii SINGUR are această doză... inevitabilă de subiectivism. El provine, cu preponderenţă, din faptul că autorii înşişi se propun a fi incluşi istoriei contemporane a literaturii române, făcând dovada cu propriile creaţii - titluri şi genuri - plus o selecţie de fragmente din cronici literare, alte semnale legate de creaţiile lor, apărute sub semnături prestigioase, onorabile, acoperite de competenţă recunoscută, în publicaţii format clasic sau site-uri bine conturate şi intenţionate, apoi, o iconografie - fotografie personală şi coperţi ale unora dintre cărţi. Toată această fişă personală”, verificată în sensul unei compatibilităţi faţă de standardele valorice atât literare strict cât şi tehnice, de către grupul de autori, critici şi recenzori desemnaţi de iniţiatorul proiectului, a făcut să se nască, treptat, prin acumulare, conform principiului bulgărului rostogolit din vârful muntelui, ISTORIA ALTFEL... după aproape un an de zile, primele două volume fiind lansate oficial, alte două fiind pregătite în tipografie! Mai mult, proiectul va continua iar iniţiatorul său nu are de gând să-l suspende!

            Gestul Editurii SINGUR nu este unul de frondă şi nici unul de replică la alte lucrări de acelaşi gen şi însemnătate, apărute sub egida altor edituri sau asociaţii profesionale literare, el este unul al normalităţii într-un peisaj în care orgoliile sunt mai mari decât ar fi normal, iar creaţia literară este pe cât de largă, de expansivă - pe atât de greu de decantat valoric. ISTORIA ALTFEL propune o abordare a - cu toleranţă - ultimului sfert de veac de creaţie literară românească dintre graniţele României şi din diaspora, pornind de la obiectivitatea fiecărui creator care a avut informaţia şi a dorit, în continuare, să se supună judecăţii critice a publicului larg printr-un astfel de demers... altfel. Altfel decât dogma oficială, aceea a unui grup care îşi impune aparatul critic şi comentariul, care, cu toată dorinţa de obiectivitate, este supus, inevitabil, unei doze de subiectivitate. Mai mare sau mică, ea rămâne subiectivitate, rămâne un dat al fiinţei critice, dacă vreţi! Desigur, nu avem pretenţia unei egalităţi în subiectivitate între cele două grupuri de selecţie, cel oficial” şi cel neoficial”, însă proiectul Editurii SINGUR are alături forţa dată de numărul mare de semnatari de bază ai selecţiei, respectiv, fiecare autor în parte, alături de ceilalţi, plus “cenzura” finală, subiectivă, desigur, şi ea, a grupului de selecţie. O democraţie literară, am spune, dar nu vrem a se înţelege vreo latură politică a lui chiar dacă, politic vorbind, el chiar are nucleul unui proiect de anvergură politică, dovadă, dincolo de noutatea sa de primenirea aparatului critic pe care-o propune, - numărul mare de aderenţi.

Finit coronat opera:proiectul Editurii SINGUR trebuie înţeles ca un partener al efortului de a identifica şi de a răspândi sămânţa creaţiei literelor româneşti contemporane, care poate deveni rodul, fructul de mai târziu al culturii naţionale.

            O ALTFEL DE ISTORIE A LITERATURII ROMÂNE CONTEMPORANE este un gest de conştiinţă a valorii literare existente ACUM, în matricea spiritului românesc de care nu se poate face abstracţie - şi nici nu pornim de la această prejudecată, a excluderii de către cineva a acestui potenţial, vrem doar să-l startăm cu mai multă energie spre a-l personaliza mai proeminent - un gest către generaţia actuală şi către generaţiile următoare, o prezervare a valorii Cuvântului, care ne apără şi ne legitimează pe toţi.

 

Dan ŞALAPA

Drobeta Turnu Severin

iulie 2013

 

Iuliu-Marius Morariu: O altfel de istorie a literaturii române contemporane

$
0
0


Material preluat de pe site-ul SLOVA CREȘTINĂ, condus de părintele Radu BOTIȘ


Ștefan Două Dăncuș, coord., O altfel de istorie a literaturii române contemporane, vol. 1,  Editura Singur, Târgoviște, 2013.

Sub provocatorul titlul, O altfel de istorie a literaturii române contemporane, cel dintâi volum din seria ce se promite a fi prodigioasă atât prin volumul de material furnizat, cât și prin calitatea lui,  care dorește să prezinte numele mari ale publicisticii literare contemporane din spațiul carpato-danubiano-pontic a văzut de curând lumina tiparului.  Încă din prefață, coordonatorul colecției, Ștefan Doru Dăncuș, îi previne pe cititori că proiectul său nu poate fi încadrat în tiparele clasice ale operelor de istorie și critică literară de până acum: ,,Nu ne-am propus să facem o ”istorie” la costum și cravată.

De aceea, volumele  ulterioare vor fi, poate, și mai șocante decât cele tipărite până acum iar asta ar putea da de gândit noii generații de scriitori ce, la rândul lor, vor îmbătrâni dar nu vor uita gestul exemplar făcut de Editura SINGUR – gestul de-a ignora tiparele încetățenite. Cu orice risc (p. 3).Opera confirmă afirmația sa, de-a dreptul revoluționară, căci, în paginile volumului, cei douăzeci de autori prezenți aici sunt, pe cât de interesanți, pe atât de diferiți ca stil, ținută și convingeri. Astfel, de la ultramodernistul Liviu Andrei, caracterizat prin stilul său specific și dezinvoltura cu care abordează subiecte încă tabu pentru societatea în care trăim, la prolificul Al. Florin Țene, președintele Ligii Scriitorilor din România sau clasicul părinte Radu Botiș, ale cărui slove, fie ele lirice sau epice, mângâie cu alăturarea lor privirea și auzul lectorului,  personalități literare din zone diferite, cu abordări specifice și cu un mesaj puternic al operei sunt prezente în antologia dată. Statutul de istorie a literaturii nu permite cititorului să se familiarizeze cu opera autorilor decât în măsura în care fragmente ale acestora se regăsesc în paginile cronicarilor, însă el le oferă posibilitatea de a aprofunda prin eforturi proprii informațiile primite din paginile sale. Fiecare din cei douăzeci de autori, aranjați în ordine alfabetică în paginile volumului (o dovadă în plus că acesta are o structură atipică, alminteri ei ar fi fost grupați cel mai probabil în ordine cronologică sau în funcție de curentul literar predomninant din cadrul operei), beneficiază de o scurtă prezentare bio-bibliografică, în cadrul căreia, accentul cade pe principalele producții literare și pe felul în care au fost recepționate acestea de către cititori și critica vremii (premii, distincții, etc). Ea este urmată apoi de câteva materiale în care, personalități aparținând diferitelor categorii culturale sau sociale, vorbesc despre opera întreagă sau despre anumite pasaje ale ei, la fiecare personaj prezent. Poeți, scriitori, critici literari, istorici, ierarhi și alți mari oameni de litere se regăsesc astfel, prin textele lor, în pagina acestui volum, care nu cuprinde, așa cum se lăuda editorul la finalul său (p. 142), doar 20 de autori, ci mult mai mulți, cifra fiind aproape de ordinul sutelor, dacă nu chiar mai mare.Ce-i drept, prezentările sunt inegale, iar antologii nu au purces la standardizarea și uniformizarea lor. Astfel, avem autori care ocupă zeci de pagini, în vreme ce alții se mulțumesc doar cu câteva, avem CV-uri lungi și detaliate, în antiteză cu prezentări de doar câteva rânduri, sau recenzii și cronici de pagini întregi, în paralel cu simple enumerări ale unor autori de la care se pot obține referințe cu privire la anumite opere. Și aceasta face parte din dimensiunea rebelă a volumului și, deși, din punct de vedere al metodologiei științifice privitoare la întocmirea unui astfel de volum ar putea fi taxată, ea nu știrbește totuși calitatea lui. Invităm așadar să se delecteze cu lectura unei astfel de opere ce prezintă nume mari ale beletristicii contemporane românești. În mod cert, o lectură bine făcută își va atinge scopul final, acela de a stârni cititorului curiozitatea de a se înfrupta apoi din plin de creațiile literare ale autorilor prezentați aici și a celor ulterioare, care le vor marca destinul și le vor îmbogăți repertoriul publicistic.

Mihai Horga: MEDITAŢIE

$
0
0
 
 
Fac zilei-safteaua ./ Îmi beau cafeaua
Cu gânduri /Printre rânduri...
La gura sobei / Dau drumul vorbei.
Trosneşte grinda / E ger, privesc oglinda
Focului-astral / Pe teluricul val
De cenuşă. /În flacăra jucăuşă
Mă văd, fatal /Între teluric-astral
Nedefinit, grăbit / Mai vreau să profit
De viaţa ce se topeşte / Hoţeşte...
Trebuie să suport / Mai fac un efort.
Încă nu-s mort.../ Ştiu, sunt viu!
Da, e o stare /Trecătoare, ehei!
,,Panta rei'' / (Totul e trecător.)
Trec uşor / Prin ceaţa dimineţii
Pe zebra vieţii ./ Sunt istovit
Dar,nelovit / De Maşina Timpului.
Cu viteza gândului / M-am ferit...
Sunt încă fericit! / Mai am reflexe
Şi poate, complexe ./ Dar, mâine,
Sau poate, cândva / Voi mai mânca
Viaţă, pe pâine?! / Nu ştiu, e târziu...
E devreme... / Mai am vreme...

Adrian BOTEZ: A FI LIBER ŞI STĂPÂN (poeme)

$
0
0

 

 

 

FĂT-FRUMOSUL CRUCII

 

brazi cruciaţi mărşăluind în soare

au tăbărât prelucile din munţi

iar cruci de vulturi mântuiesc izvoare

şi ne aprind luceferii pe frunţi

 

cerul deschide porţi împărăteşti

din jar de cetini se smeresc altare

dinspre înalte nunţi de păsări ne vin veşti

clopot măririi-i vuieşte tot mai tare

 

...se isc-apoi amurgul de lumină

când se trezesc în pajişti şi pe coastă

toţi inorogii Maicii făr' de vină

 

venit-a vremea de slăvire-albastră:

delir de flori şi raze de poveste

când Făt-Frumos spre Dumnezeu porneşte...

***

 

AICI

 

vuieşte simandra duhul de vecernii

văpăi de credinţă se aştern pe zare

Dumnezeu din schituri iscă sempiternii

lumina de jertfă se scaldă-n altare

 

mă dor munţi şi păsări când mă sui pe cruce

sângerează crinii izvor de-nviere

iar pământu-acesta mă-mbracă-n odăjdii

când sărut fierbinte coasta de-njunghiere

 

aici nu sunt singur – sunt cu neam şi fire

aici vin strămoşii pentru miruire

aici e poporul sfinţilor voievozi!

 

în lături Satană – voi leproşi irozi!

aici doar martirii învie când mor:

veneticii însă n-au nici trai nici spor!

***

 

 

 

PLOI INVERSE

 

cai de zei liliputani

puf de păpădie

prin văzduh golit de ani

trec spre reverie

 

transparenţe de frunzar

sfinţit de lumine

cheamă sufletul în jar

'nalt alcov de bine

 

nu priveşte înapoi

orfeul în floare

zboară aripi pentru doi

rana nu-l mai doare

 

lasă straiul de păduri

liberă văpaie

fără sine – fără uri

suie-n chip de ploaie

 

nunţi de păsări s-au iscat

spărgând paradise

vor să vadă-ntins în pat

Dumnezeu de vise

***

 

COPAC ŞI BUŞTEAN

 

desiş de vieţi 'nalt tămâiat de păsări

flori vinete-ţi vestesc apocalipsa

devin văzduh vagi făptuiri de lazări:

mă tem că nimeni nu ne simte lipsa

 

vâltori păduri ne-acoperă-amintirea

pământu-şi mulge pieptu-n mii de raiuri

dar în niciunul nu ne aflăm ştirea:

doar buhnele foşnesc tăcute graiuri

 

copac – crescut-am cu credinţă vie

am miresmat cu flori din zare-n zare:

buştean de am ajuns – eu nu-mi sunt mie

 

nici rost – nici chip – şi nici măcar cărare!

...amarul şi nefirea bătrâneţii

mi-ascultă doar cei somnoroşi – bureţii...

***

 

LUME FĂRĂ VIITOR

 

loviţi prea brusc în febra hămeselii

gândacii de gunoi hidos cabrează:

explozia de fugă – neagră-amiază

ne-ngroapă-n bale şi ne-ngreţoşează

 

lumea – haznaua asta ambulantă

cuprinsă-n spasme de nesaţ agonic

vomită peste ceasul electronic

iar cu „da vincii” nu-i deloc culantă

 

tot ce-a fost duh:  lătùri de apoftegme

ce-a fost măreţ – ajuns-a scuipătoare

...de pe sub brâu – ne curg secreţii-soare

 

iar visul ni-l căutăm răscolind flegme!

...de-atâta scârbă – spasm şi fojgăială

c-ar putea fi şi-altfèl – ni-e îndoială...

***

 

RETRAGERE

 

sărac să fii – vise să ai” – motto-ul

meu – exorcizând peştera de vampiri:

golgota dacă-i seacă de martiri

degeaba veţi slăvi – demenţi - ecoul

 

degeaba lăbărţează marea valuri

când  Pasărea nu vine – necum stol:

nici Dumnezeu nu face vreun control

nici publicul n-aplaudă în staluri

 

urcaţi în munţi – sfinţi ai ultimei zile

aflaţi în piscuri - trâmbiţaţi de probă:

vor sâsâi - şerpi -  uşierii-n robă

 

veţi fi zdrobiţi – de bolovani şi sile!

...unde-aş putea urechea s-o feresc

de clinchetu-uscat - de ban cămătăresc?

***

 

A FI LIBER ŞI STĂPÂN

 

...mereu mă uit în

urmă – şi greu recuperez – mă

uit – eu pe mine însumi - întârzii enorm (ceasuri, veacuri, eoni – şi

câte inerte  - sau

vinovate de totală

imprecizie – proteice forme!) – şi

ce greu şi incert mă lipesc eu de

mine – „eu” ce-am fost  - atât de greu se  târăşte prin

ceaţa de vremi – spre a se firav

cu totul nesigur - întâlni într-un port înbeznat - cu

minele” clipei de-acum  - stană seacă - frustrat

aşteptătoare – sfinx golit de-orice noimă bătrână ori

vrere – de-orice

tresăriri de visare...

 

...şi tot nu am încredere – şi tot nu pot fi convins că

eu şi cu mine suntem o fiinţă – indiferent de

răbdarea-aşteptării: între noi persistă o

spărtură – o enormă prăpastie de nonidentitate

umilinţă – de frică – angoasă

veşnică spaimă de toate şi

înstrăinare de tot

 

mă simt – într-una – câine-nlănţuit şi-alungat şi-absurd

sălbatic bătut – gata

greţos să se gudure - pe lângă cel din umbră care – încă

nu i-a sfărâmat ţeasta – atunci când aşa i-a

venit – pur şi simplu -  înfuriindu-se mistic – din senin şi

tiran

 

...de ce să trebuiască  – terorizat şi

umil – în stânga şi-n

dreapta – prin beznă - să tot mulţumeşti

cuiva monstruos – violent ca seismul – mut şi atât de bogat

arhivar catastrofei - terifiant de bine

ascuns? - ...de ce să existe – mereu – un

mai sus decât „tine” şi un mai

tine” decât reuşeşti tu să fii şi să

ştii vreodată – de ce – mereu - să

te rogi – de ce nu poţi fi liber de

groaze şi – asemeni zeilor

splendid - stăpân peste

soartă – să fii?

 

...când mă spăl în cadă – şi simt

în palmă – săpunul întreg – lunecos - plin şi

oval – îmi zic: „dacă aş trăi

până când se va subţia săpunul ăsta – să se facă

aşa – cât un solz – iar eu – sub

solzul lui – în Peşte să mă preschimb – şi să lunec spre

Marea Liniştii Veşnice”...apoi

când scot dopul cadei – să dau afară

lăturile trupului meu – şi

simt cum  - vorace - gaura de scurgere îmi trage şi-mi

suge – cu întunecată desfătare îmi

aspiră degetele de la

picioare – vâltorii murdare – învârtejite spre

josul cel mai de jos – îi şoptesc şi-i

rostesc – cu amărăciune

nostalgică – parcă-n descântec pe dos: „nu – nu voi mai

ajunge la vârsta

Solzului de Săpun - şi nu voi mai fi

preschimbat în

eliberat spre – ameţitoare - mările cereşti

Peşte...

 

...uite aşa-mi fac de lucru – jocuri cretine cu

Moartea - în fiece final de

săptămână – jocuri cu

superstiţiile durabilităţii făpturii mele

sesizabile – vizibile – şi

mi-e ciudă pe mine – cât de

fraier  - cât de exasperant de

fragilo-friabil mai sunt şi

nu ştiu cât chiar

rămân

*

 

...stând sub frunzar de salcâm – privesc

în sus – atât de sus – cum se străluminează creştetele

copacilor – în amurg – şi ascult

păsările cele fără de griji – cum zburătăcesc drept spre

lumină – cotropitoare umbre de fulgere

neînduplecate – mai

vii decât viaţa: „cât de liberi sunt copacii – cât

de insuportabil degajate sunt

păsările ... - ...eu

eu – oare eu ce pot face – să simt – cât de cât

că nu atârn – rob - de nimeni – că sunt

rege şi prinţ  - ameţind de vâltorile stelare-ale

cerurilor – stăpân desăvârşit  - deci - peste

Mine-Cel-Veşnic? - ...cum oare să dumic şi să

scuip de pe buzele

mele – murdare de spuza timpului

soartă şi jug de vedere

orbită veghere?

 

...ştiu  acum - fără de greş

ştiu - că numai de voi lepăda greul

lutos al trupului – de pe umeri – şi-mi voi smulge

picioarele din soclul stâncos al pământului - şi le voi dezlega de

întunecat – blestemul

labirintului şi al

înmulţirii - al

vieţii pitite – încovoiate  - puite şi-ncârligate

prudent – agăţate

cu degete şi cu

dinţii de degete - printre şoaptele meschine de

ierburi şi pânzi de paing – doar

dacă Demenţa Zborului Fără De Formă Ori

Scop – o voi creşte în nemernică

taină – copil de văpaie al

inimii mele – nimănui şi

cu nimic zălogite - doar

când – mut de minune şi

zbor – voi uita să mă numesc – cumva - pe

mine şi să mă strig – cândva – da

atunci când-fără-de-gând - în

El Ca În Nou Strai De Mine - mă voi umili – rază

în soare topită – gheaţă delirând în

gheţarul sublim - atunci abia – eu cel

desăvârşit liber – desăvârşit Eu-Fără-De

Mine voi fi – întru măreţ – măreaţă de tot

Nebunie: Singurul - Cosmic şi

Veşnic – EU

 

...translucid - precum

avântul de zbor – înger

fără de vizibilă aripă ori pană - ori

vinovată voinţă: extaz  - deschis precum  - mistic

Corola de Crin – fără amintiri ori

destin – toropită privire în cele patru

genuni  răsărituri – şi-atât!

 

...şi El nu se uită-napoi – peste

umăr: ”...şi a văzut Dumnezeu că

e bine – ...şi

a fost seară – şi a fost

dimineaţă”: ziua a OPTA

ESTE!

Dan CARAGEA: ROMEO NIRAM: ESEU DESPRE ESEU

$
0
0

 

 

Două dintre cele patru cicluri pictate până acum de Romeo Niram au fost intitulate, într-un mod încă nedesluşit, „eseuri”: „Eseu despre luciditate” şi „Eseu despre neluciditate”. Sunt întemeiat să cred că primul este un împrumut după cartea omonimă a lui José Saramago, în timp ce ultimul (dar, cronologic, anterior) a fost botezat, prin contrast, retrospectiv. Să fie vorba de o preluare (omagială), motivată de fascinaţie, de o „coincidenţă” apăsată de intenţii comune sau de o simplă criză de imaginaţie? Răspunsul nu este nici singular şi nici limpede.

 

Reflectând mai stăruitor, am înţeles că eseul este, la Niram, însăşi structura creatoare a operei. Şi asta pentru că artistul insistă asupra lui atât denominativ cât şi procesual ― e „atelierul” imaginarului său, dacă mă pot exprima aşa.

 

Culturaliceşte vorbind, genul apare mai întâi în literele europene, prin publicarea celebrelor Eseuri (1580) ale lui Montaigne, ca modalitate fragmentară, pornind de la unele experienţe existenţiale şi individuale ale autorului.

 

Astăzi eseul (ca formulă literară) pare traversat de un anume disconfort sau suspiciune faţă de valorile instituite, ceea ce-i permite scriitorului ca ideile să ţâşnească fără acea şlefuire absolută dictată de genuri mai procustiene. În acest sens, eseul devine un exerciţiu de libertate împotriva disciplinării tensiunilor şi contradicţiilor ideatice. Este Niram departe de această înţelegere?

 

Dacă am trece la teoria plasticii, am putea afirma că eseul plastic are aceeaşi funcţie de rezistenţă, că recunoaşte caracterul provocator, violent uneori, dar şi arbitrarietatea relaţiei dintre semne, precum şi a relaţiei pe care acestea o stabilesc cu spectatorul sau cu propria cunoaştere. Astfel, ceea ce un eseist plastic propune lumii nu este un lucru nici comod, nici conformist, nici neutru, nici autoreferenţial. Pe de altă parte, aşa cum vedem la Niram, lucrările surprind formal şi stilistic, având o concepţie autonomă, impură, mediată şi care apelează la reflecţie critică pentru justa lor receptare. Raportat la poezie, eseul plastic preia plăcerea ei ludică, făcând ca realitatea şi fantezia să se îngemăneze; la fel, rigoarea metodică şi imaginaţia. Metaforele, „imaginile”, pulverizează de multe ori coerenţa semantică, devenind „dizertaţie”, digresiune, însă conceptele, dacă le sesizăm, recapătă mult din puritatea originară a ştiinţei sau filosofiei. De aceea, eseul plastic este, în chip esenţial, interpretare.

 

Experienţă intelectuală trăită de pictor e, fireşte, subiectivă, dar mereu împărtăşită. O propunere deschisă, cordială, să spunem, dar polemică în fundamente, şi care depinde de spectator pentru a-şi produce efectul. Menirea pictorului este aceea de a ne arăta insolitul vieţii, dimensiunea umană şi istorică într-o formă mobilă, caleidoscopică, dar cu o profundă simpatie.

 

Eseurile lui Romeo Niram sunt, aşadar, cicluri, succesiuni, cu reveniri şi „rescrieri”, o eternă întoarcere la anumite montaje spaţiale emblematice, eutopice, unde eroul său a păşit întâia dată. Întotdeauna artistul îşi ia şi un martor al „adevărului” şi empatiei (pe Celălalt) pe care „ordinea desfăşurată” de pe pânze îl pune destul de bine în evidenţă.

 

Erou miturilor lui Niram este întotdeauna Marele Român (călător sau exilat) pe care artistul îl întâlneşte în peisaje străine şi, totuşi, familiare. Deocamdată, în cea mai occidentală capitală a Europei. Aşa se face că trei din cunoscutele pieţe ale Lisabonei se „reîntorc”, în această expoziţie, într-o viziune nouă, laolaltă cu dostoievskiana locuinţă (a pictorului, bănuim) formând marele scenariu. Eroul este, de astă dată, cine altul decât Mircea Eliade în anii petrecuţi în Portugalia (1941-1945).

 

Suntem, evident, la punctul terminus al eseului, al intrigii, la „lovitura de teatru”. Niram ne revelă, în sfârşit, identitatea eroului în numele căruia a construit cu luciditate, etapă cu etapă, acest îndrăzneţ scenariu. O dramă în patru tablouri, domestică şi stradală.

 

Iată cum eliadofania a devenit tema ţintă a Jurnalului portughez al lui Romeo Niram. Ingenios, nu?

-------------------------------------

* http://defesesfinearts.com/representaciones/romeo-niram/diario-mircea-eliade-ensayo/

Scriitorul DAN ȘALAPA, membru marcant al Grup Media SINGUR, premiat la Drobeta Turnu Severin

$
0
0

 

             Festivalul naţional de literatură SENSUL IUBIRII, ediţia a XV-a, Drobeta Turrnu Severin, 19-21 iulie şi-a închis porţile! La invitaţia gazdelor, Centrul cultural Mehedinţi şi Societatea Scriitorilor Danubieni, alături de mai mulţi sponsori, timp de trei zile oraşul dunărean a găzduit scriitori, critici literari şi publicişti din România, Serbia şi Germania.

            Ca la fiecare ediţie, deşi cu un buget afectat de criza multi-naţională (!), el şi-a atins scopul, acela de a omagia personalitatea marelui poet Nichita Stănescu, şi de a pune în contact scriitorii cu cititorii, creaţia originală literară de ultimă oră cu publicul.

Au participat: Gabriel Chifu, Cornel Ungureanu, Nina Ceranu, Jean Băileşteanu, Ioan Lascu, Mihai Morar, Cristina Istrati (invitaţi din România) Mihailo Vasilievici  (Serbia), Paul Purea (diaspora română din Germania). Din personalităile literare  ale gazdelor, au fost, printre mulţii prezenţi: Ileana Roman, Valeriu Armeanu, Titu Dinuţ, Florin Copcea, Alexandru Drăghici, Nicolae Jinga, Mirela Ispăşoiu, Dan Şalapa, Puiu Bălulescu, precum şi mulţi alţi membri ai Cenaclului ORFEU.

   Programul a cuprins mai multe secţiuni, dintre care consemnăm:

-          lansări de carte: DILAILA DE SEVERIN, carte cu “format” original, respectiv poezii de Ileana Roman, parodiate de Dumitru Andreca; TOTEME DIN ŢARA COŞUŞTEI, poezie, Titu Dinuţ; ŞAPTE MELANHOLII DIN FANAR, VÂNARE DE VÂNT şi HOŢII DE FULGERE (ediţie revăzută), poezie, Valeriu Armeanu; VENIN DE TAINĂ şi EVOLUŢIE SPRE TAINĂ, poezie, Paul Purea, DRUM ÎN TĂCERE, proză, Jean Băileşteanu, INFUZIE DE REALITATE, poezie, Marius Ciobanu.

-          La capitolul reviste, au fost prezentate două noi numere din RĂSTIMP, nr. 2/ 2013, revistă de etnografie şi folclor, şi AMFITRION, revista Societăţii Scriitorilor Danubieni, apărută sub egida USR, nr. 2/2013;

-          Recital de poezie nichitstănesciană, cu Monica Ciurea şi Sever Iriza (chitară), apoi  scenariul semnat de Dan Şalapa,“Sensul iubirii”, cu actorii Adriana Mălăin, Victoria Seimeanu şi Dan Şalapa, şi o recitare a Luciei Epuran;

-           Premiile au fost acordate de două instituţii,respectiv Centrul Cultural Mehedinţi, pentru, printre alţii, Valeriu Armeanu, poezie, Viorica Gligor, critică literară, Viorica Stăvaru, proză, Puiu Bălulescu, poezie, Ion Sârbulescu (promovarea şi susţinerea creaţiei literare) şi Mihailo Vasilevici (poezie de limba română în Serbia); Societatea Scriitorilor Danubieni şi-a decernat premiile pentru carte publicată în 2012, următorilor: Alexandru Drăghici (poezie), Marian Băghină, (traducer) şi Dan Şalapa (publicistică, respectiv pentru “ANTI-EMINESCU. Premisele unui asasinat politic” şi “ANTIDEMOCRATICA”, ambele publicate la Editura SINGUR).

-          Manifestarea a presupus un colocviu sub genericul “Unde ne sunt cititorii?”, întâlniri cu publicul, vizitarea unor obiective culturale şi turistice din Mehedinţi, sesiuni de autografe, breefing-uri de presă.

 

 

 

 

 

Florin Ifrim: LIBRARIA OKIAN: SAPTAMINA 22 - 27 IULIE 2013

$
0
0

LIBRARIA OKIAN

Str. Muresenilor, nr. 1, Brasov

Tel.: 0728 728 315

blog.okian.ro

Program de functionare:

LUNI – VINERI: 10.00 – 18.00

SIMBATA: 9.00 – 13.00

DUMINICA: INCHIS

 

 

 AFISELE EVENIMENTELOR POT FI GASITE PE BLOGUL okianoteca.blogspot.ro

 

 

                                             SAPTAMINA 22 – 27 IULIE 2013

 

 

ZEBRAWALLS

LUNI – 22 IULIE  ORA 17.00

 

Te invitam sa participi alaturi de noi la atelierele si cursurile de creativitate pentru copii organizate de catre Zebrawalls in spatiul librariei Okian.

Cursurile se vor desfasura saptaminal (luni si marti), propunindu-si sa le trezeasca si sa le dezvolte celor mici creativitatea si imaginatia.

Pentru inscrieri si detalii suplimentare: 0723 287 811 sau www.zebrawalls.com.

 

 

EXPOZITIE DE FOTOGRAFIE

Titlul expozitiei: “IRLANDA DE NORD – POTECA GIGANTILOR”

Expune: HORIA BOGDAN

Perioada expozitiei: 02 – 31 iulie 2013

 

Poteca gigantilor din Irlanda – expozitie Horia Bogdan la Brasov

 

Photolife si Libraria Okian din Brasov va invita din 02 iulie sa descoperiti alaturi de Horia Bogdan o zona mai aparte cu un relief uimitor. Peisajul de la Giant’s Causeway (Poteca Gigantilor) din Irlanda de Nord este format din aproximativ 40 000 de coloane de bazalt interconectate, rezultate dintr-o foarte veche eruptie vulcanica, de acum 50-60 de milioane de ani. Formele geometrice ale rocii se combina cu valurile marii pentru a forma locul de joaca ideal al oricarui fotograf pasionat de natura, iar in expozitia de fata o sa puteti admira in toata splendoarea ei aceasta zona, inclusa in lista Patrimoniului Mondial UNESCO pentru unicitate si frumusete. Alaturi de Horia Bogdan, autorul fotografiilor, gazda la acest eveniment va va fi si fotograful Dan Dinu, cel care a facut selectia celor sase expozitii din acest proiect, initiat in 2013 de Photolife si Libraria Okian.

Locatii precum Giant's Causeway se intilnesc foarte rar, iar impactul pe care il lasa este la fel de mare ca si vechimea acestor roci vulcanice. Geometria naturala impecabila uimeste orice privitor.” - ne spune Horia, autorul expozitiei  care ne invita sa admiram frumusetea acestui peisaj prin viziunea lui fotografica.

 

Expozitia de fata face parte dintr-o serie inceputa in 2013 la Libraria Okian, la care au participat pina acum atit autori consacrati, cit si fotografi mai putin cunoscuti - insa nu mai putin talentati. Am inceput cu o expozitie minunata de portrete a Tatianei Volontir, au urmat peisajele spectaculoase din indepartata lumea a nordului, in viziunea lui Alexandru Bobeica, Vlad Popescu, Lucian Brandus si Dan Dinu, am hoinarit printre creste montane cu Dorin Bofan, Serban Simbotelecan si Laurentiu Pavel si o sa ne mai bucuram si de alte imagini pina la sfirsitul anului.

 

 

EXPOZITIE DE PICTURA

Titlul expozitiei: “PEISAJE VENETIENE”

Expune: SEBASTIAN BEIANU – artist plastic

Perioada expozitiei: 01 – 31 iulie 2013

 

Pornita pe firul amintirilor, expozitia artistului plastic brasovean Sebastian Beianu isi propune si ne propune intilnirea cu un peisaj unic – peisajul venetian. Acesta este de altfel si titlul expoziei ce surprinde prin cromatica vie, intensa, capabila sa ne transpuna in atmosfera Venetiei. Arhitectura si viata orasului sint redate cu acuratete de un penel sigur, ce arata studiu si experienta in fata sevaletului.

george FILIP: Două poeme

$
0
0
  
 
NIHIL...
-lui Nelson Mandela-
 
...şi se îngravidise ceasul
de-atâtea lupte proletare
în care nu ştia Pegasul
pe care-ncotro să-l mai care
 
erau şi îngerii de zmoală
nimeni citise nici-o carte
prin era noastră prea domoală
aproapele era...departe
 
ce fulgere cădeau din ceruri?
toţi sfinţii emigrau în cete;
cazărmile de mari apeluri
ne rumegau  - pe îndelete
 
se derutase axa lumii
planeta devenise minge
şi vârcolacii şi lăstunii
scuipau eroare pe meninge
 
şi Dumnezeu şi-a pus în palmă
scrumul lulelei Lui - de veci
şi-a scris în catastif: sudalmă
a fost moş-veacul douăzeci
 
şi - ca să-mpace omenirea
de la-mpăraţi la cel calic
a zis: aceasta vi-i menirea,
în cer nu s-a-ntâmplat nimic...
 
                     18- 07- 2013-
                     la Montreal
 

             george FILIP
MANDELA...
 
...a fost o lacună
pe cornul de Lună
a fost o răcoare
pe-o criză din Soare?
 
a fost doar un cântec
cu jerfe în pântec
cântand viitoare
dureri seculare?
 
Mandela...Mandela,
ce înger frumos.
dansăm tarantela
pe-un veac tumultos.
 
a fost o lacună
pe-n zâmbet de Lună
a fost o răcoare
din zodii primare?...
 
                          18- 07- 2013,
                          la Montreal
ps>
greselile de grafie se
datoreaza criminalului de computer...

Biserica Greco-Catolica contesta la Primul Ministru rezultatele recensamantului

$
0
0

_sendinfo@greco-catolica.org" target="_blank" style="color: rgb(17, 85, 204); font-family: arial, sans-serif; line-height: normal;">http://www.greco-catolica.org/a539-biserica-greco-catolica-contesta-la-primul-ministru-victor-ponta-rezultatele-recensamantului.aspx

Biserica Greco-Catolica contesta la Primul Ministru Victor Ponta rezultatele recensamantului 

Episcopul greco-catolic de Oradea, Virgil Bercea, a adresat pe data de 18 iulie 2013 o scrisoare Primului MinistruVictor Ponta prin care contesta, in numele Bisericii Greco-Catolice, rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011 si-i solicita acestuia "explicatii oficiale" fata de modul de raportare al realitatii confesionale din Romania.

"Biserica Greco-Catolica contesta datele oficiale ale ultimului recensamant pentru ca nu reflecta nici pe departe realitatea comunitatii greco-catolice din Romania", a spus episcopul Virgil Bercea in deschiderea scrisorii sale.

Conform datelor oficiale, de la recensamantul din 2002 la cel din 2011, greco-catolicii ar fi scazut cu peste 40.000 in Romania.

"Scaderea numarului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificata deoarece comunitatile greco-catolice au crescut si s-au inmultit de la recensamantul din 2002 pana in 2011", a spus episcopul Virgil.

Acesta a dat ca exemplu Oradea, unde in 2002 greco-catolicii aveau o biserica si cinci capele, iar oficial au fost 6.860 de credinciosi, iar in 2011 acestia aveau cinci biserici si patru capele, insa conform ultimului recensamant acestia ar fi numai 5.872.

"La doar doua biserici si o capela in 2011 erau inscrisi peste 6.000 de credinciosi", a aratat episcopul in scrisoarea sa, "ca atare, numarul oficial de greco-catolici in Oradea este cu mult inferior realitatii".

Discrepanta majora intre numarul real si oficial de greco-catolici se constata in fiecare judet unde exista greco-catolici.

Episcopul a aratat ca "pe durata recensamantului din 2011 presa a relatat situatii concrete care confirma ca multor persoane nu li s-a trecut corect religia".

De asemenea, multi greco-catolicii s-au plans ierarhiei ca nu au fost recenzati, sau ca recenzorii i-au trecut din oficiu ortodocsi ori au refuzat sa le treaca religia la membrii de familie care nu erau acasa.

Episcopul a aratat, de asemenea, ca rezultatele finale au fost "prelucrate" de oficialii Statului Roman. La prezentarea rezultatelor preliminare in 2012, s-a spus ca populatia Romaniei este de 19.043.767, dintre care 160.275 greco-catolici, iar rezultatele finale publicate in 2013 arata ca populatia este de 20.121.641 dintre care 150.593 de greco-catolici.

"Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiasi recensamant arata ca populatia Romaniei a crescut cu peste 1 milion, iar numarul de greco-catolici a scazut cu circa 10.000 persoane", a spus episcopul Virgil Bercea in scrisoarea sa.

"Daca Statul lucreaza cu rezultate oficiale ale recensamantului, atunci acestea trebuie sa reflecte corect situatia confesionala din teritoriu si nicidecum sa fie roadele unor manipulari si abuzuri grosolane", a aratat episcopul.

Biserica Greco-Catolica a fost scoasa in afara legii in 1948, iar toate bisericile si casele parohiale greco-catolice au fost trecute de catre comunisti in posesia Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa caderea regimului comunist, Statul Roman continua sa refuze restituirea acestor proprietati "pe motiv ca acestea trebuie sa ramana in posesia comunitatii cu mai multi credinciosi", a spus episcopul. "Acest lucru face ca si astazi multi greco-catolici sa nu aiba unde se ruga".

Pe langa refuzul de a fi lasati in propriile biserici, greco-catolicii se confrunta cu situatii in foarte multe localitati unde "sunt abuzati, discriminati, hartuiti si agresati cu scopul de a-i face sa nu isi declare apartenenta confesionala", a spus episcopul."

Faptul ca Statul Roman refuza sa repare nedreptatea din perioada comunista si manipuleaza rezultatele recensamintelor pentru a arata ca numarul de greco-catolici a scazut este dovada concludenta ca Statul Roman duce o politica de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania".

"Contestam rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011, care nu reflecta realitatea confesionala din Romania, si va solicitam explicatii oficiale fata de modul de raportare a acestor date", si-a concluzionat episcopul greco-catolic Virgil Bercea scrisoarea adresata Primului Ministru Victor Ponta.


Pentru referinta, prezentam integral textul scrisorii adresat Primului Ministru Victor Ponta.


18 iulie 2013

Domnului Victor Ponta,
Prim Ministru al Romaniei,

Stimate Domnule Prim Ministru,

Biserica Greco-Catolica contesta datele oficiale ale ultimului recensamant pentru ca nu reflecta nici pe departe realitatea comunitatii greco-catolice din Romania.Conform datelor oficiale publicate pe 4 iulie 2013, in Romania ar fi 150.593 de greco-catolici, ceea ce nu corespunde cu realitatea din teritoriu. 

La recensamantul din 2002, conform datelor oficiale (contestate de noi si atunci), au fost inregistrati 191.556 de greco-catolici.

Scaderea numarului de greco-catolici, din datele oficiale, cu peste 40.000 nu poate fi justificata deoarece comunitatile greco-catolice au crescut si s-au inmultit de la recensamantul din 2002 pana in 2011.In Oradea, de exemplu, conform recensamantului din 2011, numarul oficial de greco-catolici a scazut cu circa 1.000 in timp ce numarul comunitatilor si credinciosilor au crescut.

Astfel, in 2002 in Oradea aveam o biserica si cinci capele, iar conform recensamantului 6.860 greco-catolici. In 2011, avem cinci biserici si patru capele, iar conform recensamantului numai 5.872 greco-catolici, desi la doar doua biserici si o capela in 2011 erau inscrisi peste 6.000 de credinciosi. Ca atare, numarul oficial de greco-catolici in Oradea este cu mult inferior realitatii.

In fiecare judet unde exista greco-catolici se constata o discrepanta majora intre numarul real si cel oficial de greco-catolici.

Pe durata recensamantului din 2011 presa a relatat situatii concrete care confirma ca multor persoane nu li s-a trecut corect religia.

De asemenea, am primit plangeri de la greco-catolici care, fie nu au fost recenzati, fie li s-a spus de catre recenzor ca daca sunt romani atunci sunt ortodocsi. Ni s-a comunicat, de asemenea, de catre multe familii de greco-catolici ca recenzorii au refuzat sa treaca religia pentru cei care nu erau acasa in momentul recensamantului.

Pe de alta parte, compararea datelor preliminare ale recensamantului publicate la 24 august 2012 cu cele finale publicate la 4 iulie 2013 arata ca cele din urma au fost "prelucrate" de catre oficialii Statului Roman:

  • 2012 – 19.043.767 persoane in Romania, 160.275 greco-catolici;
  • 2013 – 20.121.641 persoane in Romania, 150.593 greco-catolici.

Este inexplicabil cum, de la un an la altul, datele oficiale ale aceluiasi recensamant arata ca populatia Romaniei a crescut cu peste 1 milion iar numarul de greco-catolici a scazut cu circa 10.000 persoane.

Intr-un interviu recent din Jurnalul National, domnul Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, a spus: "Inainte de 1948, greco-catolicii erau aproape 8% din populatia Romaniei Mari. Acum sunt undeva sub 1%. Sigur, greco-catolicii au contestat rezultatele recensamintelor. Dar asta e instrumentul cu care lucram, un instrument oficial, pentru ca noi ca stat nu putem lucra pe estimari facute de un cult sau altul".

Daca Statul lucreaza cu rezultate oficiale ale recensamantului, atunci acestea trebuie sa reflecte corect situatia confesionala din teritoriu si nicidecum sa fie roadele unor manipulari si abuzuri grosolane.

Dupa caderea regimului comunist, Statul Roman continua sa refuze restituirea proprietatile Bisericii Greco-Catolice pe care le-a confiscat in 1948 si le-a dat Bisericii Ortodoxe Romane pe motiv ca acestea trebuie sa ramana in posesia comunitatii cu mai multi credinciosi. Acest lucru face ca si astazi multi greco-catolici sa nu aiba unde se ruga.

Pe langa aceasta, in foarte multe localitati credinciosii greco-catolici sunt abuzati, discriminati, hartuiti si agresati cu scopul de a-i face sa nu isi declare apartenenta confesionala.

Faptul ca Statul Roman refuza sa repare nedreptatea din perioada comunista si manipuleaza rezultatele recensamintelor pentru a arata ca numarul de greco-catolici a scazut este dovada concludenta ca Statul Roman duce o politica de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania.

Contestam rezultatele oficiale ale recensamantului din 2011, care nu reflecta realitatea confesionala din Romania, si va solicitam explicatii oficiale fata de modul de raportare al acestor date.


Virgil Bercea
Episcop

Sursa: _sendinfo@greco-catolica.org" target="_blank" style="color: rgb(17, 85, 204);">http://www.egco.ro/news_1181_ro.php

Comunicat -Primăria Municipiului CHIŞINĂU

$
0
0


Primăria Municipiului CHIŞINĂU

 

INTREVEDEREA PRIMARULUI GENERAL AL CHIŞINĂULUI, DORIN CHIRTOACĂ,

CU PREŞEDINTELE ROMÂNIEI,

TRAIAN BĂSESCU

 

 

 

Comunicat de presă: (17 iulie 2013) REF: Primarul general, Dorin Chirtoacă, a avut o întrevedere cu şeful statului român, Traian Băsescu

 

Primarul general, Dorin Chirtoacă, l-a primit, astăzi, la Primărie, pe Preşedintele Românei, Traian Băsescu. Întâlnirea celor doi oficiali a avut loc, cu uşile închise, în cabinetul primarului.

 

Dorin Chirtoacă i-a mulţumit preşedintelui României pentru faptul că de numele său sunt asociate lucruri mari pentru Republica Moldova, precum rezolvarea problemei cetăţeniei, susţinerea în continuare a acordării burselor pentru tinerii din Moldova; deasemenea, pentru lobby-ul făcut la nivelul comunităţii internaţionale şi în special, la nivelul Uniunii Europene, în ceea ce priveşte integrarea europeană a Republicii Moldova. „Sunt rezultate vizibile şi foarte importante pentru acestă bucată de pământ, chinuită şi năpăstuită timp de 200 de ani”, a subliniat Dorin Chirtoacă.

 

Edilul Capitalei a calificat prezenta vizită drept una de confirmare a parafării, în toamna acestui an, a două acorduri importante pentru Republica Moldova: Acordul de liber schimb şi Acordul de asociere. „Acestă vizită înseană de fapt, intrarea Republicii Moldova pe un drum cu sens unic, care duce spre Uniunea Europeană. Din acest moment, considerăm că intergrarea europeană a Republici Moldova are un caracter ireversibil”, a mai spus Dorin Chirtoacă.

 

Totodată, cei doi oficiali au trecut în revistă bunele relaţii dintre primarul Dorin Chirtoacă şi Traian Băsescu, de la 2007 – încoace, de la preluarea mandatului de către actualul primar al Chişinăului. Potrivit edilului-şef al Capitalei, şeful statului român a ţinut să ajungă neapărat la Primăria Chişinău, ceea ce reprezintă o onoare pentru administraţia publică locală a municipiului Chişinău, convenindu-se ca cei doi oficiali să aibă o vizită şi la Bucureşti, pentru a reuşi rezolvarea problemelor de pe agenda comună.

 

În altă ordine de idei, Dorin Chirtoacă i-a sugerat preşedintelui României ca, pe lângă cele 100 milioane lei, aprobate acum câţiva ani, să se aprobe finanţare anuală pentru primăriile din Republica Moldova, de circa 1 milion de lei moldoveneşti (50 mii euro)  pentru fiecare administraţie publică locală, ca asistenţă bugetară directă, spre a obţine mai multe lucrări de infrastructură, sprijinite de la Bucureşti, exact pe modelul susţinerii acordate de Uniunea Europeană pentru Guvernul Republicii Moldova.

 

Şeful statului român, Traian Băsescu s-a mai aflat în vizită la Primăria Chişinău pe 27 ianuarie 2010.

 

17 IULIE 2013

Direcţia Relaţii Publice

Primăria mun. Chişinău

Bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 83

MD 2012, Chişinău, Republica Moldova

Tel.: + 373 22 201 707; Fax: + 373 22 201 708

e-mail: drp@pmc.md">drp@pmc.md

web: www.chisinau.md


Marin Voican-Ghioroiu: ÎN CETATEA CÂNTECULUI ŞI DANSULUI

$
0
0


ÎN CETATEA CÂNTECULUI ŞI DANSULUI

Ansamblul artistic CIOCÂRLIA al M.A.I

 

        ...La pirimele ore ale unei dimineţii însorite de Iunie, cu aromă de tei în floare, am bătut în poarta "Cetatăţii "CIOCÂRLIA"şi, cuprins de emoţie, păşesc pe "holul amintirilor", unde sunt întâmpinat de fiinţe dragi, care au fost trupul şi sufletul acestei citatdele a culturii româneşti. Din privirea lor se revarsă blândeţea ochilor fermecători de artişti neîntrecuţi în arta cântecului şi dansului, purtători ai tradiţiilor şi costumerlor noastre naţionale, instrumentişti virtuozi... (o adevărată legendă vie... atât de tânără la cei 65 de ani, pe care-i va împlini anul acesta).

   Ca orice iubitor  de folclor şi contemporan cu aceşti "nemuritori" pe care i-am ascultat, i-am admirat, (unii mi-au fost modele minunate în sădirea dragostei mele neostoite pentru melosul cu armonii celeste), fiindcă m-am bucurat nespus... că destinul mi-a întins o mână spre a reuşi să gust din fructul dulce al muzicii şi să ofer cu dragă inimă din comoara vieţii mele, din agoniseala unor ani buni... prinos de recunoştinţă slujitorilor pe altarul interpretativ şi al creaţiei, cum sunt: Maria Ciobanu, Ion Cristoreanu, Ion Dolănescu, Angela Moldovan, Maria Butaciu, Irina Loghin, Aurelia Fătu-Răduţu, Benone Sinulescu, Mioara Velicu, Simion Pop, Drăgan Muntean, Maria Păunescu, Ileana Săraroiu, Gheorghe Turda, Steliana Sima, Rodica Anghelescu, Ionuţ Sidău, Maria Stroea, Nicolae Datcu, Mihaela Gurău ş.a.  instrumentiştii - Gheorghe Zamfir, Marian Bucur, Mircea Carabulea, Ilie Alecu, Florea Cioacă, Florea Burnea, Dumitru Zamfira,Toni Iordache, George şi  Ilie Udilă, Nicolae Turcitu, Ion Oprea, Stefan Bucur, Marian Alexandru, Dumitru Gheorghe, Gheorghe Pandelescu, Marin Ulei, Tudor Pană, Iosif şi Ion Milu, Ion Murgu; dirijorii - Victor Predescu, Nicolae Botgros, Constantin Arvinte, Gheorghe Zamfir, Viorel Doboş, Ion Ivanovici, Traian Târcolea; maeştri de balet - Floria Capsali, Tamara Cap, Gheorghe Popescu-Judeţ, Gavrilă Ciobanu, Iacob Brumer-Lascu, Florea Vladimirescu, Iacob Macrea.

     Când am deschis uşa de la biroul şefului de ansamblu "CIOCÂRLIA", am fost întâmpinat de carismatica artistă STELIANA SIMA care, de câţiva ani a preluat comanda susnumitei citadele de cultură, realizând spectacole de mare succes, cu săli arhipline, unde spectatorii se simt fericiţi, iar de cele mai multe ori cântă odată cu artiştii, iar unii, mai entuziaşti, joacă de mama focului hore şi sârbe.

-   Bună ziua!

-   Poftiţi! Cu cine am onoarea?...

- Să zicem, pentru început, cu un iubitor al muzicii populare, dar în acelaşi timp... admirator al interpretei melosului oltenesc, distinsa doamnă STELIANA SIMA.

- Îmi face o deosebită plăcere să primesc (râde) admiratori...

-  E bine să reţineţi, pe lângă admiraţie, ca bun cunoscător al zonei mirifice a Olteniei (cu tradiţii, port, cântece şi dansuri) apreciez în mod deosebit, la îndrăgita artistă... (în timp ce mâinile noastre se strângeau reciproc) timbrul inconfundabil, tril plin de armonii dulci, sădit cu grija unui grădinar de cântece autentice  în plai roditor... al românului plin de dor, vesel şi deschis la vorbă înţeleaptă.

      După ce m-am aşezat în fotoliul oferit de simpatica gazdă, privirea mi-a fost furată de un tablou mare şi frumos în care am văzut imortalizat chipul aceste artiste de mare prestigiu a scenei lirice, şi profitând de un mic răgaz, în timp ce răspundea la telefon, am deschis reportofonul, iar în momentul când receptorul era aşezat în furcă... am pus prima întrebare.

 

M.V.Ghioroiu:

Zilele acestea am primit de la redacţia Revistei "PITRELE DOAMNEI" (din Argeş) un Album Muzical "UNDE-I SATUL DE ALTĂDATĂ?" smnat Steliana Sima şi, ascultându-l cu mare plăcere, m-am trezit ca prin farmec "copil alergând pe Dealu Viilor", iar nostalgicele cuvinte pe care le rostiţi cu atâta dăruire sufletească (şi părere de rău pentru cei ce v-au fost vecini, aţi crescut sub ochii lor), ce merg la inima omului, au trezit în mine curiozitatea  de-a afla taina lumii în care aţi trăit zile de neuitat în satul natal, cum şi când a început această nobilă pasiune de-a versifica melodiile ce vă sunau cu atâta duioşie în fagurele memoriei -"amintiri scumpe din anii ce au trecut"?

 

Steliana Sima:

-  ... Eu m-am născut la sat, iar cum veşnicia se naşte la sat, cântecul popular rămâne veşnic. Folclorul este adevărata carte de identitate a poporului nostru, paşaportul românului. De când am deschis ochii şi am început să ascult cântecul dulce a mamei, tatei, fiindcă aproape toată famila noastră (unchi, mătuşi, fraţi) erau "artişti", ca tot românul "poet" , iar acest sentiment de iubire pentru melodiile auzite s-a sedimentat în sufletul meu, că drept să vă spun, m-am pomenint  fredonând pe limba mea, apoi cântam (cât era ziulica de mare) în prispa casei, printre pomii din livadă, în grădina de flori, mă alintam şi-mi plăcea cum îmi suna vocea. Uşurel, uşurel... am început să conştientizez ce mare valoare are creaţia populară în existenţa unui popor, fiindcă ţăranul român, în permanenţă, şi-a cântat dorul, dragostea, bucuria, tristeţea prin  bocet, doine de cătănie, de înstrăinare, de dor şi alean, iar baladele care povestesc întâmplările din viaţa eroilor noştri care se duceau să lupte cu duşmanul pentru apărarea şi păstrarea plaiului strămoşesc, cât şi revolta omului nevoiaş faţă de asupritori (răscoale, creşterea dărilor, greutăţile vieţii), zilele petrecute-n haiducie de eroii îndrădiţi precum Iancu Jianu, Pintea şi martirii neamului cum au fost Mihai Viteazul, Tudor Vladimirescu, Horea, Cloşca şi Crişan, Avram Iancu, Gruia lui Novac  Şoimanul ş.m.a. au constituit un bun bagaj de cunoştinţe pentru viitoarea interpretă de muzică populară.

   M-am aplecat spre aceste bijuterii dragi inimii mele şi, cu muncă multă, talent, ajutor de la bunul Dumnezeu... care m-a înzestrat cu darul de-a cânta, mă fac să privesc cu nostalgie, dar în acelaşi timp sunt mulţumită că anii care   s-au scurs pe calea vieţii (ani frumoşi ce se regăsesc în creaţiile mele), mă fac fericită.  Tot ce am realizat pe tărâm cultural-artistic, îmi dă  sentimentul... ca oricărui artist ce-şi iubeşte "copii de suflet" că au crescut la sânul meu, au ascutat bătăiile inimii mele şi au înţeles pe deplin iubirea unei fetiţe plecate din Slatina pe drumul afirmării, ajunsă în citadela culturală - Ansamblul Artistic CIOCÂRLIA.

 

 

M.V.Ghioroiu:

-    Aşa cum spunea marele scriitor-compozitor Anton Pan: "De la lume adunate şi tot la lume date", obser că aţi rămas fiica ţinutului de lgendă al satului nostru milenar, de unde  aţi plecat în lume ca să bucuraţi prin cântec pe cei ce vă ascultă, să le aduceţi o părticică din sufletul celor pe care i-aţi ascultat în seri târzii de toamnă (la clacă sau la horele de sărbători) rapsozi, vecini, părinţi... ca apoi să le oferiţi în dar, ca un prinos de recunoştinţă, melodia "Oameni buni din toată ţara", despre care doresc să detaliaţi: sentimentele care v-au inspirat să creaţi şi să cântaţi tuturor românilor?

 

Steliana Sima:

Când eram foarte mică, parcă-l văd pe un unchi de-al meu (fratele bunicului) care stătea la poartă şi cânta din fluier şi caval cu atâta patimă, că puţini erau cei care treceu pe drum să nu-i dea bună ziua şi să se oprească pentru câteva minurte să-l asculte. Sigur că tot ce facem în viaţă şi, nu totdeauna, dorinţele noastre se vor îndeplini aşa cum ni le planificăm, fiindcă acum la "ora adevărului" pot spune că, din experienţa mea,  nimic nu este întâmplător. Dumnezeu lasă fiecăruia un dar sfânt pe care omul are menirea să-l înnobileze, aşa şi eu am simţit acea mână protectoare care mi-a călăuzit paşii pe drumul afirmării mele artistice... Descoperind ulterior ce dar mi-a lăsat bunul Dumnezeu, atât la grădiniţă, şcoală sau la concursurile artistice de cântec şi dans, (când începusem să cânt) participam cu toată fiinţa mea şi mă bucuram de fiecare succes purtat în faţa colegilor, dascălilor, sătenilor... a spectatorilor. Mi-am dezvoltat această vocaţie, iar cântecul popular mă atrăgea ca un magnet, lucru pe care l-aţi constatat şi dvs. în melodia "Oameni buni din toată ţara". Pe tot parcursul acestor ani, dragi mie, am avut un sprijin permanent din partea familiei. La debutul meu... ce zile de neuitat pentru fetiţa de 13 anişori, căci am îmbrăcat costumul bunicii Gheorghiţa (pe care-l păstrez ca pe o sfântă icoană, având o valoare sentimentală deosebită, drag sufletului meu), credeţi-mă că ai mei lăcrimau de bucurie şi atât de mândi erau că în familie au o "artista". Bunica (aşa era pe atunci) îşi dorea ca în clipa despărţirii de viaţa vremelnică pe care o trăim pe acest pământ binecuvântat, să fie îmormântată în costumul popular, costum pe care-l purta cu mândrie ori de câte ori ieşea la horă în sat sau se ducea la biserică; dar văzând că nepoţica ei a fost ca o steluţă strălucitoare în acest strai minunat, cusut de mînuţele ei "moi"în nopţi târzii de iarnă; parcă o văd cum ochii i s-au umezit de fericire şi mi-a spus, alintându-mă pe creştetul capului zicându-mi: "Costumul ţi-l las ţie, floricica bunchii!... Să-l  porţi cu cinste, maică! Are să-ţi aducă mult noroc în viaţă". (O mică umbră de tristeţe a trecut peste ochii senini ai aristei Steliana Sima, a ofta şi a spus în continuare)...

Costumul îl îmbrac foare rar, numai la anumite ocazii şi, credeţi-mă că-i simt aroma pe care a păstrat-o de la bunicuţa mea Gheorghiţa. Ori de câte ori îl ating, simt că bunicuţa este aproape de mine, mă protejează de acolo de unde se află, căci nu poate să fie decât în rai, fiindcă era tare bună!...

 

 

M.V.Ghioroiu:

"Grea e dragostea pe lume" cântec din care înţelegem: "Afurisită-i dragostea!.../ Te suceşte cum vrea ea:/ Te chinuieşte şi de dor te-mbolnăveşte"/, dar când o întâlniţi, iar ochii dau scântei, bătăiile inimii sunt de nestăvilit, iar dvs. ca artistă profesionistă, având experienţa scenei, aş putea adăuga un vers popular:    "Dintre cei ce m-au văzut,/ Au oftat şi-au suferit.../ Ochii mei... mulţi i-au plăcut" - dar au fost şi i-aţi uitat dacă despărţirea a fost mai de lungă durată, aşa-i? Ce farmece folosiţi şi  cu ce forţe de seducţie îi faceţi pe admiratori să nu vă uite, ci să vă doreasă şi să vă admire cu o pasiunea frenetică (de invidiat) prin ovaţii repetate, să le mai cântaţi odată?

 

Steliana Sima:

E-he!... ale scenei "valuri" te-nfioară, spectatorii te ridică, spectatorii te coboară; dar întorcându-mă în timp, ca orice artist am parcurs etapele concursurilor şi festivalurilor, emisiunii "Floarea din grădină" din 1987, anul meu de referinţă. Mi-amintesc de o întâmplare fericită, când în gară la Piteşti m-a întâlnit prof. Simion Pop (veneam de la Slatina unde am activat patru ani la Ansamblul "RAPSODIA OLTULUI) care m-a sfătuit să mă înscriu la concursul  "Floarea din grădină" unde am obţinut marele premiu. Tot în această perioadă am realizat primele mele înregistrări la Radio (în aceeaşi săptămână) şi concursul de angajare la Ansamblul Naţional "CIOCÂRLIA" -  la care cântau cele mai remarcabile voci ale scenei româneşti: Maria Ciobani, Maria Butaciu, Benone Sinulescu, Ion Dolănescu, Mioara Velicu, Mariana Păunescu, Simion Pop şi omul orchestră - Dumitru Zamfira; dirijori erau maeştri Constantin Arvinte, Ion Ivanovici şi mai târziu Gheorghe Zamfir. Emoţii, bucurii, triumf.. obţinusem ce-mi dorisem cu atâta ardoare, să activez într-un ansamblu profesionist. Apoi au urmat concerte peste tot în ţară, iar "dragostea" de care aminteaţi am îmbrăcat-o în vers şi cântec, oferind cu dragă inimă (înapoind) ascultătorilor o părticică din sufletul meu; fiind răsplătită cu aplauze, flori, dar şi cu editarea albumelor muzicale de către Electrecord, obţinând şi "discul de aur", tot o dragoste care mi s-a întors cu braţele deschise şi mi-a luminat calea succesului.

 

M.V.Ghioroiu:

La temelia acestui edificiu sufletesc (zidit cu îndemânare, pricepere, sensibilitate, fermitate), în afară de talent, frumuseţe, noroc, voce de aur... aveţi un mentor, un model care va fost ca un far călăuzitor în viaţa artistică?

 

STELIANA SIMA:

Bine înţeles că am, fiindcă toate aceste premii, diplome şi calde aplauze ale publicului  meu drag... mă fac să-mi aduc aminte de îndrăgitele cântăreţe Maria Ciobanu şi Maria Lătăreţu care mi-au fost model în arta cântecului, toată viaţa. Atunci când mă adresez oamenilor îmi dau seama şi sunt convinsă că o parte din farmecul armoniilor ce le transmit oamenilor, o datorez iubitelor mele oltence, pentru care le venerez. Stilul de interpretare, lejeritatea, frumuseţea timbrului Mariei Ciobanu m-au cucerit pentru totdeauna, fiind un etalon greu de atins de generaţiile actuale şi viitoare.

 

M.V.Ghioroiu:

Spuneţi cititorilor noştri câte albume muzicale aţi realizat şi ce titluri poartă.

 

Steliana Sima:

Albume muzicale, ale căror melodii au devenit şlagăre, sunt: UNDE-I SATUL DE ALTĂ DATĂ, ŞASE PIUI DE PREPELIŢĂ, DĂ DOAMNE ANII ÎNAPOI, TINEREŢE, SCUMPĂ FLOARE-I DRAGOSTEA, MARIE, DRAGĂ MARIE şi altele. În ele aflaţ sufletul Stelianei Sima care-şi împărtăşeşte sentimentele de dragoste neţărmurită pentru satul copilăriei, părinţi, vecini; crezul în puterea demiurgului căruia îi cer anii înapoi spre a mă mai bucura de copilăria fericită; iar tinereţea am văzut-o ca pe o floare miresmată... al cărei parfum mi-a rămas în fiinţa mea şi, ca orice trecător pe cărările vieţii, mi-o doresc, dar e şi o povaţă pentru cei tineri: să pună preţ pe acest briliant ce se topeşte sub spuza anilor. Toate cântecele pe care le cânt sunt stările mele sufleteşti, în care versurile îmi aparţin. Trăitle mele, bucriile sunt şi ale dvs.  De aceea prin modul meu sincer de a-mi exprima aceste sentimente, captivez atenţia spectatorului. Este ştiut că toate femeiile au şarmul lor de-a ieşi în relief cu un zâmbet drăgăstos, o înclinare a capului, mişcarea spâncenelor, clipitul genelor, privirea seducătoare a ochilor, pe lângă mişcarea scenică de-a te mlădia pe ritmul muzicii... ca să le placi celor din sala de spectacol. Pe de altă parte mai contează şi cum se îmbracă un artist, iar eu ţin foarte mult la acest aspect. Am foarte multe costume populare achiziţionate, cumpărtae, primite de la admiratori, rude... iar altele comandate, şi vă rog să consemnaţi: absolut toate sunt autentice şi reprezintă zona Olteniei. Cred că va trebui să mă ocup de unele din ele să le recondiţionez, să le fac pe măsură. La ora actuală sunt în criză de timp, fiindcă am un proiect cu Mariana Ionescu, şi munca administrativă îmi ia din preocupările mele de-a crea. A intra în starea aceea de inspiraţie am nevoie de timp şi linişte, dar sunt foare ocupată cu tot flul de evenimente private, filmări, radio, şedinţe, analize şi pentru toate acestea trebuie să mă mobilizez, fiindcă artista Steliana Sima are un nume şi trebuie să-l menţin la nivelul pe care-l ştie o ţară.

 

M.V.Ghioroiu:

Dintre maeştri cu care aţi colaborat în ultimul timp, şi mă refer la d-ul Nicolae Botgros, ce ne puteţi spune?

 

Steliana Sima:

Cu maestrul Nicolae Botgros, pe care l-am sărbătorit la Sala Palatuluiu, am relizat mai multe C.D.-uri, pot să vă mărturisesc: este un dirijor model, şi multă lume trebuie să-i mulţumeacă pentru arta şi dăruirea cu care dirijează şi cântă tuturor românilor, ori unde s-ar afla ei pe meridianele lumii, iar noi, toţi artiştii care cântăm sub îndumarea dumnealui... să-i fim rescunoscători. Cu dânsul nu ai voie să greşeşti nicioadată, fiindcă este ca un adevărat părinte care se ocupă de copilul său. Este meticulos în ceaa ce însemnă artistul interpret, melodie, text, şi cântă odată cu solistul. Intră în atmosfera oltenească cu atâta măiestrie, că în momentul când orchestra d-lui se supune unei baghete vrăjite, juri că te afli la noi în Oltenia. Cunoaşte toate zonele folclorice şi, orice cântă la vioara sa fermecată, te face să-l consideri dobrogean, bănăţean, ardelean, gorjean, muntean... că moldovean (din cetatea lui Ştefan) este prin naştere.  În realizarea melodiilor mele a pus foarte mult suflet şi a prins cu atâta acurateţe... stările olteanului care-şi cântă dorurile. Probabil că i-a plăcut glasul meu, materialul: versuri, muzică... că a ieşit  un album cu o îmbrăcăminte "melodioasă" de efect, iar eu o văd ca pe un fel de voal de ce-l poartă mireasa, care se bucură în ziua nunţii şi vrea să-i placă mirelui.  Toate melodiile orchestrate de maestrul Nicolae Botgros sunt îndrăgite de marele public.. Ritornelelor dânsului păstrează în genere melodia cântecului, care curge, iar linia melodică o îmbracă în strai regal şi-i dă strălucire prin armonii nemuritoare. În Orchestra maestrului Botgros "LĂUTARII" se simte disciplina care-i asigură succesul pe orice scenă s-ar afla, lucru de luat în seamă şi de alţi dirijori de folclor.

 

M.V.Ghioroiu:

-   Cum în totdeauna un succes în faţa publicului este răsplătit cu aplauze, pâinea artistului care trăieşte pentru artă, după o perioadă glorioasă, adunând în lada de zestre premii şi diplome, Ministerul Afacerilor Interne a hotărât, şi bine a făcut, să dea ce e al Cezarului, numindu-vă Directorul Ansamblului Artistic "CIOCÂRLIA", într-un moment când se simţea nevoia unui suflu nou, o revigorare, ridicarea spre înălţimi a măiatrei care a dus faima, ani de-a rândul, peste mări şi ţări, făcând din numele România un renume, apreciată pe mapamond, lucru ce s-a confirmat în cei patru ani de când sunteţi la comandă (ţinând seam că pe linie militară aveţi gradul de inspector principal de Poliţiei), mă îndreptăţeşte să vă întreb cum aţi reuşit? Lucrând cu un colectiv de excepţie, exemplificaţi câţiva artişti ai ansamblului Ciocârlia cu care vă mândriţi.

 

Steliana Sima:

Cred că nu greşesc dacă afirm că toţi artiştii care-şi aduc contribuţia la faima ansamblului pe care îl conduc (nume de rezonanţă al culturii româneşti - "CIOCÂRLIA") sunt artişti talentaţi, muncesc fără să precupeţească timpul în a-şi îmbunătăţi tehnica vocală, instrumentală şi, nu în ultimul rînd, a transpune pe scenă dansurile noastre din toate regiunile ţări. Permiteţi-mi să încep cu una dintre colegele mele a cărei voce este de invidiat, Rodica Anghelescu. De ce încep cu ea? Pentru că zilnic exersează la pian şi o aud cum face vocalize. Îşi menţine glasul cu aceste vocalize, fiindcă aşa se lucrează la canto, se pregăteşte foarte conştiincios. Dincolo de calităţile ei vocale... poate cânta orice; când ai glas poţi să cânţi orice. Reprezintă foarte bine folclorul, cântecul lui Anton Pann, romanţa (este laureată cu premiul întâi la Festivalul "CRIZANTEMA DE AUR" Târgovişte 2012), reprezintă foarte bine partea clasică (are un timbru plăcut şi interpretează cu mare sensibilitate arii din opere şi operete, leaduri, prelucrări folclorice, canzonete, etc), că m-a impresioanat de fiecare dată când apare pe scenă şi vă rog să mă credeţi: aş ascultau-o în continuu. O apreciez şi nu pot decât s-o felicit!... Îi doresc succes! De fiecare dată am înţeles-o  când a avut concursuri pe partea clasică, fiindcă ea îmbrăţişează cu atâta dragoste această muzică, iar menirea mea şi a noastră (cei care conducem Ansamblul Artistic CIOCÂRLIA) este să-i îmţelegem, să-i ajutăm şi să-i sprijinim. Alte voci care au făcut succes şi au reuşit să se detaşeze sunt: Nicolae Datcu, Mihaela Gurău. Mai avem "Taraful Domnesc" reprezentat de Mirel Bria, unde aş sublinia că sunt foarte talentaţi. Îi cunosc foarte bine ca formaţie care cântă orice, iar la evenimente cântă folclor sau muzică uşoară. La muzica uşoară, din păcate,  îl am numai pe Ioniţă Bogdan ... şi-l completez cu Rodica Anghelescu, reuşind să se evidenţieze (în duet) cu o muzică ce place publicului. Aici aş arăta un aspect greu de neglijat, problema investiţiilor destul de costisitoare pentru un solist de muzică uşoară, în a ieşi în faţă cu meliodii şlagăr. La instrumentişti avem pe Marin Alexandu (care este şi dirijorul orchestrei) foarte talentat... Pancirel Constandache - trompetă, Gheorge Dumitru - nai  şi Marin Ulei la ţambal, Gheorghe Pandelescu - acordeon, şi să nu uit ansamblul de balet, o trupă foarte bine închegată. Fiecare, luat în parte, este un virtuoz solist, instrumentist, dansator. Noi nu stăm prost d.p.d.v. valoric, deficitul nostru constă că suntem puţini. Aceasta este problema cu care ne confruntăm de ani de zile.  Aşteptăm să se deblocheze organigrama la nivel de minister pentru a se putea angaja dansatori, solişti, instrumentişt, deci în toate compartimentele suntem dificitari.

 

M.V.Ghioroiu:

Ca soţie, mamă iubitoare, dar şi fiica unor părinţi minunaţi... fiţi bună şi lăsaţi cititorii să fie alături de dumneavoastră... în sânul "Sfintei familii"şi a celor dragi care vă înconjoară, spre    a-nţelege pe deplin fenomenul, artist complet - Steliana Sima.

Puteţi să adăugaţi în "Cartea vieţii" la care mai aveţi de scris multe pagini, la ce surprize ne putem aştepta în stagiunea 2013, ce proiecte de viitor sunt în atenţia directorului Ansamblului Artistic "CIOCÂRLIA"şi, nu în ultimul rând, cine sunt soliştii, instrumentiştii, dansatorii, cu care colaboraţi în reuşita spectacolelor?

 

Steliana Sima:

........Un spectacol de divertisment "BOGDAN IONIŢĂ ŞI PRIETENII" pe care l-am oranizat anul acesta, şi s-a bucurat de un real succes, a fost întâlnirea cu Stela Popescu,  Mirabela Dauer, Carmen Trandafir, Gabriel Dorobanţu, Corina Chiriac şi Rodica Anghelescu. Pentru atragerea publicului spectator şi a posturilor de televiziune TVR1, TVR2, Etno TV, TVRM, FVORIT,   am folosit o nouă strategie managerială, invitând alături de membrii Ansamblului Artistic CIOCÂRLIA artişi consacraţi, nume de rezonanţă ai folclorului românesc. Dacă înainte, cei care veneau abia completau câteva rânduri, ca acum sala Nichita Stănescu a devenit neîncăpătoare, că ne trebuiesc cel puţin două grupe de jandarmi pentru asigurea bunei desfăşurari a spectacolelor. Cerinţa e mai mare decât oferta şi asta ne bucură nespus de mult, înseamnă că oamenilor le place să ne vadă şi să ne asculte. Realizând spectacole de calitate am putut recâştiga şi păstra prestigiul instituţiei. Alături de mine lucrează cu multă pasiune şi profesionalism regizorul Marian Ciripan şi maestrul coregraf Ioacob Macrea cu care am câştigat "brandul" competenţei pentru "Ciocârlia"şi-l vom păstra în continuare, adăugând noi forme de manifestare artistice spre a fi pe placul spectatorilor. Realizând spectacole de calitate a trebuit să întregim această familie, aducând publicului nu aceiaşi interpreţi de fiecare dată, ci am promovat valorile noastre româneşti din absolut toae zonle ţării, ţinând cont de tematica fiecărei manifestări artistice. Printre invitaţii de seamă pot da câteva nume de referinţă: colegii mei de generaţie - Niculina Stoican, Mariana Ionescu Căpitănescu, Constantin Enceanu, Petrică Mâţu Stoian, prietena mea Luciana Văduva, Cristian Pomohaci, Mariana Anghel, Simona Dinescu apoi pe îndrăgitul mehedinţean Gheorghe Roşoga iar din ce tineri pe Nicuşor Iordan, Stana Ştepanescu, Emilia Dorobanţu, Alxsandru Brădăţen, Viorica Macovei, Mariana Băndoi, Angelica Flutur... fata aceea frumoasă. Îmi pare rău că nu-i pot cuprinde pe toţi artiştii care au venit să cânte pe scena Ciocârliei. Despre preocupările mele personale pot să spun că lucrez la două proiecte şi încă nu-i momentul să vin foarte repede cu alt album muzical peste "UNDE-I SATUL DE ALTĂ DATĂ" care a mers foarte bine, iar aproape majoritatea melodiilor au devenit şlagăre. De asemenea aş putea exemplifica, în afară de marile ansamblui Maria Tănase, Doina Gorjului... avem grupuri artistice ca: Junii Sibiului, Bobocica de la Bacău, grupul de la Flămânzi ş.a.care vin alături de noi spre bucuria publicului care-i ovaţionează şi-i cheamă la rampă de fiecare dată. O altă caracteristică a muncii mele, de succes, este sinceritatea şi dragostea faţă de cei ce mă ascultă, şi ca să fiu mai concretă: ce-ţi dă Dumnezeu în glas, acesta este darul cel mai de preţ şi poţi comunica, transmite admiratorilor dorul ce-l porţi în inimă... eşti ascultat şi îndrăgit de spectatori, cerut la rampă prin bisuri şi aplauze frenetice. Cine vrea să mă cunoască, să-mi asculte cântecele pentru că în ele există o parte din viaţa mea.

 

M.V.Ghioroiu:

Ce transmiteţi cititorilor revistei liuterare PIETRELE DOMNEI, iubiţilor spectatori, ascultătorilor radio şi telespectatori?

 

Steliana Sima:

Să le dea Dumnezeu sănătate şi bucurie în suflet. Să asculte cântecele mele, să vină la spectacolele Ansamblului artisti Ciocârlia, iar  Revistei dvs. "PIETRELE DOAMNEI"îi urez ani mulţi şi promovarea folclorului autentic şi artiştilor valoroşi.

Lia Filoteia Ruse: MOMENT PUR

$
0
0

 

 

Ieşeau chipuri, din noapte, ca din abis

Cu priviri luminoase şi grave

Tineri frumoşi cum sunt numai în vis

Dulce întâlnire! Clipele suave

Înţepeniseră, pe moment, mi-amintesc încă:

Noaptea era fără sfârşit şi tare adâncă

Iar vara arunca deasupra ei

Puzderie de scântei.

Tu... mă ascundeai în privirea ta...

Era atâta iubire în noapte

Că nu ne puteam controla.

Era atâta pace, că aerul

Nu încerca să sufle o şoaptă,

Stelele, nici măcar, nu clipeau

Pe holda cerului coaptă.

Boarea bolţii nu-nsăila nici un nor

Toate şedeau la locul lor

Doar inima ta se auzea

Bătând apăsat în inima mea.

Gelu Dragoş: Lista proiectelor culturale oganizate de institutele culturale românești

$
0
0


Lista proiectelor culturale oganizate de institutele culturale românești din străinătate în IUNIE 2013

 

•    26 iunie / Recital de poezie „La steaua care-a răsărit“, în interpretarea actorului Emil Boroghină, la sediul institutului.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „TITU MAIORESCU“ DE LA BERLIN

•    25 iunie / Ziua Eminescu la Ambasada României din Berlin. Proiectul a fost dedicat zilei de 15 iunie și a presupus organizarea unei lecturi din corespondența Veronicăi Micle cu Mihai Eminescu, „Eminul meu iubit“, în interpretarea actorilor Renate Müller Nica și Cătălin Neghină.

•    28 iunie / Concertul cvartetului Maxim în cadrul Festivalul Săptămânii Europene, la Passau, Ostbayern, Oberösterreich şi Böhmen. Format în anul 2011, cvartetul Maxim reuneşte artişti de prim rang ai scenei concertistice româneşti (Horia Maxim – pian, Mihaela Anica – flaut, Fernando Mihalache – acordeon și Săndel Smărăndescu – bass).

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BRUXELLES

•    10-25 iunie / Expoziţia „Bucureşti – micul Paris“, la sediul asociaţiei Europa Nova din Bruxelles. Au fost expuse fotografii şi cărţi poştale de la început de secol XX, ziare şi periodice din perioada interbelică, care au pus în valoare patrimoniul arhitectural al Bucureştiului, 15 peniţe semnate de pictoriţa şi graficiana Tia Peltz (în 2013 se împlinesc 90 de ani de la naşterea artistei) şi albume, hărţi şi atlase ale capitalei.

•    11-15 iunie / Participarea poetului Daniel Bănulescu la cea de-a XXXIV-a ediţie a Festivalului Poetry International de la Rotterdam.

•    13-14 iunie / Participarea românească la Felix Poetry Festival din Anvers. Proiectul face parte din strategia de dinamizare a traducerilor în neerlandeză lansată de Institutul Cultural Român de la Bruxelles în 2011.

•    13-15 iunie / Participarea academicianului Marius Sala la colocviul internaţional „Poetică, mituri şi credinţe“. Colocviul a reprezentat un omagiu adus profesorului Mihai Nasta şi a avut loc în mai multe spaţii, printre care sediul Ambasadei, Université Libre de Bruxelles, campus Solbosch. Colocviul a fost dublat de reuniunea lectorilor de limba română din Europa.

•    15 iunie / Lansarea traducerii în neerlandeză a poemelor în proză ale Doinei Ioanid, la sediul Fundaţiei Perdu din Amsterdam.

•    18 iunie / Recital de poezie din lirica eminesciană şi o expoziţie de carte Mihai Eminescu, la sediul Asociaţiei Europa Nova din Bruxelles.

•    19-23 iunie / Participarea românească la cea de-a X-a ediţie a Festivalului şi târgului francofon de poezie de la Namur, desfăşurat sub egida Casei Poeziei şi Limbii Franceze.

•    23 iunie / Participarea filmului Rocker la cea de-a XI-a ediţie a Brussels Film Festival, la Centrul Cultural Flagey.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA BUDAPESTA

•    6 iunie / Miniturneu concertistic „Bijuterii muzicale“, la sala festivă a Castelului Regal din Gödöllő, sala de marmură a Radiodifuziunii Maghiare – Budapesta şi Filarmonica din Seghedin. Au participat: Ilinca Dumitrescu (pian) şi Vasile Macovei (fagot).

•    17 iunie / Recital de poezie intitulat „La steaua care-a răsărit“, în interpretarea actorului Emil Boroghină.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „MIHAI EMINESCU“ DE LA CHIȘINĂU

•    4-14 iunie / Continuarea seriei de conferinţe publice în cadrul Programului de Studii Avansate „Alexandru Scarlat Sturdza“, organizate în colaborare cu Antena din Chişinău a Agenţiei Universitare pentru Francofonie (AUF). Au participat cercetătorii Gabriel Marin şi Mihai Dinu Gheorghe.

•    9 iunie / Spectacolul „Despărţitorul“ al actorului şi regizorului Ion Sapdaru, la sala Atelier a Teatrului Național „Mihai Eminescu“ din Chișinău.

•    14-29 iunie / Expoziţia „Mihai Eminescu – 124 de ani de la trecerea în eternitate“, în Grădina Publică din Chişinău. Participanți: acad. Mihai Cimpoi, acad. Nicolae Dabija, acad. Gheorghe Duca (președintele Academiei de Științe a Moldovei).

•    28 iunie – 9 octombrie / Expoziţia „Gavriil Bănulescu-Bodoni – un ierarh ortodox promotor al românismului“, în Grădina Publică din Chişinău.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN „DIMITRIE CANTEMIR“ DE LA ISTANBUL

•    1-6 iunie / Participare românească în cadrul celei de-a VI-a ediții a Festivalului de Film Documentar „Documentarist“, la Istanbul. Au fost prezentate documentarele româneşti: Turn off the Lights r.: Ivana Mladenovic, Gutuiul japonez r.: Mara Trifu şi Există Gânduri r.: Carmen Tofeni.

•    3 iunie / Participarea trupei Cobzality la cea de-a IV-a ediție a Festivalului Intercultural Art Dialogues Days.

•    4-9 iunie / Reportaj pentru emisiunea „Lumea și noi“, realizat în colaborare cu TVR Internațional, la Istanbul.

•    5-9 iunie / Deplasarea regizorilor Ramin Martin și Abdurahman Oner la cea de-a XII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania 2013 (TIFF). Proiectul vine în întâmpinarea profesioniştilor culturali din alte ţări interesaţi să desfăşoare proiecte cu artişti şi organizaţii din România.

•    16 iunie / Proiectul „Ziua poetului naţional Mihai Eminescu celebrată la Istanbul“, la Biserica Sf. Muceniţă Paraschieva din Istanbul.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LISABONA

•    7-17 iunie / Participarea la cea de-a XX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a lui João Manuel da Mota Rodrigues, directorul Teatrului Naţional „D. Maria II“ și a lui Rodrigo Francisco, directorul artistic al Teatrului din Almada. João Manuel da Mota Rodrigues este actor, scenarist, profesor, teatrolog, directorul celui mai important teatru portughez, fondator şi director al companiei „A Comuna – Teatro de Pesquisa“ (Comuna – Teatru de Investigaţie).

•    7-28 iunie / Ciclu de cinema românesc, la Centrul Cultural al Primăriei din Cartaxo. Proiecțiile s-au derulat în trei sesiuni și au cuprins câteva dintre cele mai apreciate creații ale regizorilor noului val: Oamenii de la bloc mor după muzică, Mihai și Cristina, Poveste de la Scara C, Marilena de la P7 r.: Cristian Nemescu; Marfa si banii r.: Cristi Puiu; Furia r.: Radu Muntean. Evenimentul a fost realizat în colaborare cu Centrul Cultural al Primăriei Cartaxo.

•    20 iunie / Recital dedicat poetului naţional Mihai Eminescu, în interpretarea actorului Dorel Vişan, la auditoriul Palatului Independenţei, aflat sub tutela Sociedade Histórica da Independência de Portugal.

•    25 iunie / Seară românească în cadrul „Convenţiei Internaţionale Rotary de la Lisabona“, la sediul institutului.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA LONDRA

•    5 iunie / Lansarea în Marea Britanie a documentarului Wild Carpathia II, cu ocazia Zilei Mondiale a Mediului, la sediul BAFTA (British Academy of Film and Television Arts). Proiecţia a fost urmată de un spectacol live de muzică românească susţinut de Grigore Leşe, precum şi de o expoziţie specială de fotografie a celebrului fotograf Max Milligan.

• 6 iunie / Ultimul concert din cadrul acestei stagiuni a seriei „Concertelor Enescu“, dedicat marelui compozitor şi dirijor român Constantin Silvestri, la 100 de ani de la naştere. Concertul a fost susţinut de pianista Anda Anastasescu (președinta Fundației Internaționale Silvestri) şi ansamblul London Schubert Players: Natalia Lomeiko – vioară, Yuri Zhislin – violă, David Cohen – violoncel, Dominic Worsley – contrabas şi Radu Biţică – vioară. Invitatul special al serii a fost baritonul român Cozmin Sime.

• 6-7 iunie / Conferință internațională a angliștilor din România „Shakespeare's Cracked Mirrors: Broken Female Bodies and Savage Male Minds“, la sediul institutului. Conferinţa a reunit aproximativ treizeci de cunoscuți shakespearologi din România.

7-8 iunie / Participarea unui grup de artişti români la Festivalul Inter/Action: Theatre of Sound, organizat de Dublin Sound Lab, la Smock Alley Theatre din Dublin.

10-28 iunie / Participarea românească la Festivalul de Arhitectură de la Londra „Atlas of the Unbuilt World“, cea mai amplă manifestare britanică de profil, desfăşurată anual.

20 iunie / Recital dedicat poetului Mihai Eminescu, susţinut de actorul Ilie Gheorghe, la sediul institutului, organizat în cadrul programelor cadru ale strategiei Institutului Cultural Român.

•    28 iunie / Spectacolul Femeia ca un câmp de luptă în războiul din Bosnia, urmat de un dialog cu Matei Vişniec, la sediul institutului.

•    29 iunie / Premiera în Marea Britanie a filmului Despre oameni și melci r. Tudor Giurgiu în cadrul celei de-a LXVII-a ediţii a Festivalului de Film de la Edinburgh. Proiecţiile au fost urmate de o sesiune de întrebări și răspunsuri cu publicul la care a participat regizorul Tudor Giurgiu.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA MADRID

•    1 iunie / Participarea românească în cadrul proiectului „Vino să te joci împreună cu noi“/„Ven a jugar con nosotros“, în Insulele Canare, organizat de Asociația Românilor din Insulele Canare, pentru a sărbători Ziua Copilului.

•    1-10 iunie / Turneu de teatru românesc pentru copiii români şi spanioli, cu spectacolul pentru copii Capra cu trei iezi, realizat de trupa de păpuşi şi marionete de la Teatrul „Luceafărul“ din Iaşi.

•    1-28 iunie / Expoziţia „Poveste în poveşti“ la Centro Cultural Tirso de Molina de Almazán, Soria, în cadrul proiectului „România în bibliotecile din Castilla şi León: ciclu de filme şi expoziţii“.

•    4 şi 7 iunie / Conferinţe susținute de traducătorul Dan Munteanu Colán, poetul Dinu Flămînd şi traducătoarea Cătălina Iliescu pentru elevii cursurilor de limbă, cultură şi civilizaţie românească, la sediul institutului.

•    7 iunie-14 iulie / Participarea românească în cadrul proiectului „Quién hace Europa? / Who makes Europe?“.

•    8 iunie / Cea de-a LXXII-a ediţie a Târgului de Carte din parcul Retiro. Târgul s-a deschis în prezenţa Casei Regale spaniole.

•    16 iunie / Recitalul de poezie „Mihai Eminescu“ în interpretarea actorului Dorel Vişan, la Círculo de Bellas Artes, sala Antonio Palacios. A fost proiectat și filmul Un bulgăre de humă r.: Nicolae Mărgineanu.

•    17-19 iunie / Ciclu de film românesc la Biblioteca Publică din Burgos, în cadrul proiectului „România în Bibliotecile din Castilla şi León“. Filmele care au fost proiectate sunt: Un bulgăre de humă, r.: Nicolae Mărgineanu; Bună! Ce faci?, r.: Alexandru Maftei, Cocoşul decapitat, r.: Radu Gabrea.

•    17-30 iunie / Expoziţia „Benzi desenate româneşti“, curator: Alexandru Ciubotariu, la Centro Cultural del Ayuntamiento de Cabrerizos (Salamanca), în cadrul proiectului „România în Bibliotecile Castilla y León“.

•    27 iunie – 14 iulie / Participarea românească în cadrul proiectului „Curators’ Network“, la Matadero de Madrid. Alături de artişti din Spania, Austria, Ungaria şi Polonia, din România au participat curatorul Anca Mihuleţ şi artiştii Irina Botea, Daniela Pălimariu şi Radu Cioca.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA NEW YORK

•    6 iunie / Lansarea albumului Vlaicu Ionescu – The Artist/Pictorul de Doina Uricariu la librăria Rizzoli din New York.

•    13 iunie / Evenimentul „Eminescu – An American Perspective (A Tribute to Mihai Eminescu – the Last Great Romantic Poet)“ dedicat comemorării a 124 de ani de la moartea poetului Mihai Eminescu.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PARIS

•    1 iunie / Spectacolul „Cabaretul Cuvintelor“, în interpretarea companiei de teatru Compaigne Umbral, în cadrul proiectului „Noaptea Europeană a Literaturii“, la biserica Saint-Germain.

•    5 iunie / Lectura Compte ȧ rebours de Saviana Stănescu în interpretarea companiei teatrale Maquis΄Arts, la EspaceRenaudie, Aubervilliers.

•    6-8 iunie / Minifestival de teatru Triptic Matei Vișniec, în Sala Bizantină a Palatului Béhague. Din program au făcut parte: Du sexe de la femme comme champ de bataille r.: Bea Gerzsenyi și Le cabaret des mots în interpretarea companiei Umbral. Evenimentul a fost organizat în paralel cu Noaptea Europeană a literaturii.

•    12 iunie / Lansarea oficială a filmului O lună în Thailanda, r.: Paul Negoescu la cinematograful Le Nouveau Latina.

•    14 iunie / Recitalul eminsescian al maestrului Dorel Vișan, în Sala Bizantină a Palatului Béhague.

•    17-25 iunie / Expoziția retrospectivă de tapiserie a Gabrielei Moga Lazăr, în sala de expoziții a institutului.

•    19 iunie / Concertul ansamblului româno-francez Musica`Vesty, în beneficiul asociației umanitare Parrains d΄Or (asociație din Lille care vine în sprijinul copiilor din România), în Sala Bizantină a Palatului de Béhague. Au interpretat Bogdan Bitica la pian și Eliad Florea la vioară.

•    20 iunie / Sesiunea anuală de examinare a cunoștințelor de limbă română în Paris, în colaborare cu Institutul Limbii Române (ILR), la sediul institutului.

•    22 iunie / Concertul Balkan Brass Battle, la Cité de la Musique. Au participat: Fanfara Ciocârlia și Mahala Rai Banda.

•    25 iunie / Ziua doctoranzilor pe tema literaturii române și francofone, în sala de conferințe a sediului institutului.

•    26 iunie – 15 iulie / Expoziţia şi conferinţa „RO+mania | The Mania of Romania”, la galeria şi în sala de conferinţe a institutului. Evenimentul a constituit primul proiect al institutului dedicat publicităţii româneşti şi publicităţii despre România.

•    28 iunie / Evenimentul „George Banu & Friends“, constând într-un concert moroșan susținut de grupul Iza (Ioan Pop, Fat Ioachim Ioan, Anuța Pop, Țepei Voichița, Chira Grigore), un concert de muzică clasică în interpretarea lui Andrei Vieru și lectura bilingvă „Celălat Cioran“ susținută de George Banu și Patrick Le Mauff, în Sala Bizantină a Palatului de Béhague.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA PRAGA

•    1 iunie – 15 septembrie / Participare românească la Bienala de Artă Contemporană de la Praga, la Palatul Colloredo-Mansfeld din Praga. România a fost reprezentată de operele artiştilor Florin Maxa și Mihuț Boșcu.

•    5 iunie / Proiecția filmului documentar Gernik r.: Kateřina Bubeníčková & Lenka Vochocová, la sediul institutului.

•    11 iunie – 15 iulie / Expoziția de fotografie „Mineri și Saxoni – Anul UE al Cetățeanului la Institutul Cultural Român de la Praga“, la sediul institutului.

•    24 iunie / Evenimentul „Ziua Eminescu“, la sediul institutului: organizarea unei lecturi din corespondența Veronica Micle – Mihai Eminescu, „Eminul meu iubit“, în interpretarea actorilor Renate Müller Nica și Cătălin Neghină.

•    25 iunie / Evenimentul „Fresh Senior“, la Písecká brána (Poarta de nisip) din Praga.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA STOCKHOLM

•    4 iunie / Aforismul ca formă literară la Emil Cioran şi Stanisław Jerzy Lec, la sediul institutului. Evenimentul a constat într-o discuţie între filosoful Fredrika Spindler, în calitate de expert în opera lui Cioran, profesorul şi traducătorul Leonard Neuger, în calitate de expert în opera lui Lec, şi Jonas Ellerström, editorul lui Lec în limba suedeză şi bun cunoscător al operei ambilor scriitori. Actorul Christian Fex a citit fragmente din cele două volume, recent publicate, ale celor doi autori.

•    13 iunie / Expoziția „She – A Factory (Ea – o fabrică)“, la sediul institutului. Piesa centrală a expoziției a fost perforamnce-ul How to Protect Your Heart at Work, interpretat de artistele românce Irina Gheorghe și Alina Popa, reprezentate ale Biroului de Cercetări Melodramatice.

•    13 iunie / Concertul Doina – Omagiu Maria Tănase, susținut de Maria Răducanu, în deschiderea celei de-a VII ediții a Zilelor Filmului Românesc la Stockholm, la Teatrul Södra..

•    14-16 iunie / Cea de-a VII-a ediţie a Zilelor Filmului Românesc, la cinematograful Victoria din Stockholm. Au fost proiectate filmele: După dealuri r.: Cristian Mungiu, urmat de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu actriţa Cristina Flutur şi criticul de film Hynek Pallas; Turn off the lights r.: Ivana Mladenovic, Rocker r.: Marian Crişan, Toată lumea din familia noastră r.: Radu Jude; Evrei de vânzare r.: Radu Gabrea, Blu r: Nicolae Constantin Tănase, Domestic r.: Adrian Sitaru, Despre oameni şi melci r: Tudor Giurgiu, urmate de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu regizorul Tudor Giurgiu şi criticul de film Hynek Pallas.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA TEL AVIV

•    1 iunie / Finisajul expoziției de la Galeria „The Edge“ din Naharyia, proiect româno-israelian de artă tradițională și contemporană „Spiritul Săpânței“. Artistul popular Dumitru Pop a avut întâlniri cu galeriști din zona de nord a Israelului, a susținut o conferință alături de: prof. Haim Maor, Dumitru Pop și Nora Stanciu, a participat la un atelier cu artiști din zona Galil, în cadrul căruia a prezentat tehnici de realizare a lucrărilor de artă populară de la Săpânța.

•    3-10 iunie / Omagierea lui Mihai Eminescu, în cadrul cursurilor de limba română.

•    7-15 iunie 2013 / Prezenţa românească la Tel Aviv International LGBT Film Festival, la Cinemateca din Tel Aviv şi la Tel Aviv LGBT Center.

•    10 iunie – 15 septembrie / Expoziția „Portrete de la Săpânța“ a artistului și istoricului de artă prof. Haim Maor, la sediul institutului.

•    16 iunie – 12 iulie / Participarea a trei studenţi români în cadrul „Kinneret Regional Project“ (KRP) 2013 – siturile arheologice Tel Kinrot şi Horvat Kur de la Marea Galileii. Cercetarea din cadrul proiectului se concentrează asupra explorării siturilor arheologice de la Tel Kinrot, Horvat Kur şi împrejurimi.

•    19-24 iunie / Participarea românească la cea de-a XIV-a ediție a Festivalului Internaţional de Film Studenţesc de la Tel Aviv, la Cinemateca din Tel Aviv, cu proiecția scurtmetrajului Tabăra din Răzoare r.: Cristi Iftime.

•    25-29 iunie / Turneul Cvartetului Arcadia în Israel, dedicat aniversării a 65 de ani de relații bilaterale România-Israel, la Auditorium of The Israel Conservatory of Music, la Kibbutz Mishmar Ha’Emek și la Kibbutz Ein Ha'Shofet.

•    30 iunie / Conferința „Rezistența, lupta și salvarea evreilor români în al Doilea Război Mondial“ și expoziția „Israelieni de origine română laureați ai Premiului Israel“, la Cinemateca din Rosh Pina.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VARŞOVIA

•    7-30 iunie / Expoziţia „The Mistaken Present Tense“, semnată de Nicu Ilfoveanu, la Poznań, la Galerie Arsenał.

•    12 iunie / Seria de întâlniri cu mari personalităţi ale culturii române, sub titlul „Impresii româneşti – proiecţii cu Conferinţele TNB“.

•    14-30 iunie / Reorganizarea Bibliotecii Institutului Cultural Român de la Varşovia.

•    16 iunie / Proiectul de literatură EUNIC Varşovia „READing somewhere else“ – ediţia a V-a. Proiectul este o iniţiativă a EUNIC Varşovia care urmăreşte două obiective principale: promovarea literaturilor europene contemporane şi popularizarea plăcerii de a citi.

19-28 iunie / Vizită de documentare întreprinsă de Łukasz Galusek şi Michał Korta în România în scopul pregătirii, strângerii de materiale şi organizării unor întâlniri şi interviuri cu artişti şi membri marcanţi ai intelectualităţii din România.

•    21 iunie / Mihai Eminescu omagiat la Varşovia printr-un recital extraordinar de poezie, în interpretarea reputatului actor Ilie Gheorghe (Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova). 25 iunie / Concert de muzică contemporană – „Tânăra şcoală componistică din Cluj-Napoca“, în sala de Concerte Melcera a Universităţii Naţionale de Muzică „Fryderyk Chopin“ din Varşovia. Protagoniştii acestui concert au fost tineri reprezentanţi, compozitori şi interpreţi, ai Academiei de Muzică „Gheorghe Dima“ din Cluj-Napoca.

•    27 iunie – 20 iulie / Expoziţia de fotografie „Patru oraşe: Chişinău – Liov – Bucureşti – Cracovia“, desfăşurată la Casa Polonezilor de Pretutindeni din Cracovia.

•    28 iunie – 2 iulie / Constantin Chiriac – invitat de onoare la cea de-a VII-a ediţie a Festivalului Internaţional al Şcolilor de Teatru ITSelF de la Varşovia.

INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ DE LA VENEŢIA

•    7 iunie / Conferinţa „Investiţiile Străine directe ale Italiei spre ţările Balcanice. Studiu detaliat la nivel de ţară şi de firmă“, susţinută de Iulia-Maria Rusu, bursieră „Nicolae Iorga“, la sediul institutului.

•    14-15 iunie / Simpozionul şi expoziţia multimedia „Lunga Criză. Italia, România şi Sud-Estul European de la 1908 la Pacea de la Bucureşti (1911-1913)“, la sediul institutului.

•    20 iunie / Participarea poetei Ileana Mălăncioiu la Festivalul Internaţional de Poezie de la Genova.

•    20 iunie 2013 / Proiectul „Recitându-l pe Eminescu… La steaua care-a răsărit“, la sediul institutului.

•    22 iunie / Participarea cu două proiecte la „Art Night Venezia 2013“

•    24-30 iunie / Expoziţia „Locust (Dissonance)“ de Laura Partin (bursieră „Nicolae Iorga“) în Mica Galerie a IRCCU Veneţia.

INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN DE LA VIENA

•    10 iunie / Seară de lectură Robert Şerban la Museumsquartier din Viena.

•    14-17 iunie / Deplasarea domnului Nicolaus Schafhausen, director Kunsthalle Wien, curator principal desemnat al Bienalei Internaţionale de Artă Contemporană Bucureşti, 2014, în cadrul liniei de mobilitate a profesioniștilor culturali din alte țări, interesați să desfășoare proiecte cu artiști și organizații culturale din România.

•    20 iunie / Eveniment prilejuit de aniversarea a 30 de ani de la fondarea revistei Zwischenwelt.

•    27 iunie / Concert al Cvartetului Maxim, organizat împreună cu Ambasada României de la Viena şi Societatea Austro-Română AUSTROM, la sediul Ambasadei.

•    28 iunie / Lectură din corespondența Veronica Micle – Mihai Eminescu, „Eminul meu iubit“, la sediul institutului.

Veronica Pavel LERNER: OAMENI PE CARE I-AM CUNOSCUT - Matei Călinescu (15 iunie 1934-24 iunie 2009)

$
0
0

 

Matei Calinescu Zaharias

 

OAMENI PE CARE I-AM CUNOSCUT

 

Matei Călinescu (15 iunie 1934 – 24 iunie 2009).

 

Abia împlinise 75 de ani şi fusese sărbătorit în revistele literare din România şi din Statele Unite, unde era profesor la Universitatea din Bloomington (Indiana), când prietenul meu Matei Călinescu a pierdut lupta cu un cancer nemilos.  

L-am cunoscut pe Matei din adolescenţă, venea deseori la noi acasă, fiind bun prieten cu fratele meu. Cum am menţionat şi în alte evocări, eu eram “sora mai mică” aşa că nu participam la conversaţiile şi dezbaterile literare ale lui Toma cu prietenii lui. Eram însă, inevitabil, parte din decor şi, în tăcere, observam şi înregistram amănuntele pe care acum mi le amintesc cu exactitate şi nostalgie.

Matei mi-a atras atenţia cu cartea “Viaţa şi opiniile lui Zaharias Lichter” apărută la Editura pentru Literatură în 1969.  Cartea a obţinut premiul Uniunii Scriitorilor pentru ficţiune în 1969, a fost tradusă în câteva limbi şi reeditată în România în 1971 la Editura Eminescu, în 1995 la Editura Polirom-Iaşi şi în 2004 din nou la Polirom. Coperta din imagine este cea a primei ediţii, EPL 1969.

Lectura acestui roman-eseu m-a pasionat şi bulversat, găsind în el răspunsurile la întrebările filozofice pe care mi le puneam. Citeam atunci cu aviditate tot ce era literatură “de idei”, cum o fac şi acum. Cartea este o culegere de scurte eseuri despre realităţile din jur văzute prin ochii personajului Zaharias Licher. Dau câteva titluri din “Sumar” (EPL 1969, pag 155) : “Existenţă şi posesiune”, “Despre femei”, “Despre copii”, “Despre călătorii”, “Responsabilitate şi libertate”, “Metafizica râsului”, “Despre grabă”, “Inocenţă şi culpabilitate” etc. Ar merita să dau citate din toată cartea, dar am ales aici numai fragmente din capitolul “Despre minciună” al cărţii care, deşi scrisă acum peste 40 de ani, şi-a păstrat o remarcabilă prospeţime (idem, pag. 140-142): 

“Orice conştiinţă filosofică derivă, într-un fel sau altul, din conştiinţa finită mincinoasă a limbajului - susţinea Zaharias Lichter. …. De aceea, în lumea de cuvinte în care trăim (şi în care totul este străpuns şi golit de realitate de către forţele vampirice ale limbajului) forma supremă de cunoaştere este tăcerea.…. Indivizibil, unu, adevărul tace, în-fiinţează tăcerea. Destinul nostru este însă să vorbim, să vorbim, să vorbim – tăcerea însăşi e un cuvânt ca oricare altul. Singura luciditate care ne rămâne e aceea că minţim fără întrerupere, că “spunem ceea ce nu este spunând orice; şi nu numai că minţim, ci şi că spunerea ne minte, ne desfiinţează de fiinţă; că suntem goi până la nefiinţă şi pustiu, că adăpostim vidul; că murim cu fiecare cuvânt pe care-l rostim…”     

După lectura cărţii am rămas cu o admiraţie nemărturisită pentru Matei. El a părăsit ţara în 1973, eu în 1982. N-am mai vorbit cu el. Eu eram în Canada, Toma şi Matei erau în Statele Unite şi rămăseseră prieteni, aşa că ştiam de la Toma despre cariera lui şi despre fiul lui autistic.

Prin anii 2000, citind o carte de memorii a lui Matei în care povestea despre ruperea de ţară şi de limba în care a crescut şi a scris, am găsit experienţe similare cu ale mele şi, aflându-i adresa de email, i-am scris. Nu ştiam dacă îşi mai aducea aminte de mine.  Nu numai că nu mă uitase, dar s-a bucurat de comentariile mele despre cartea lui şi despre percepţiile noastre asemănătoare asupra exeperienţei necesităţii adaptării la o nouă viaţă, într-o altă limbă. Atunci s-a produs marea apropiere şi a început prietenia dintre Matei şi mine. Corespondam cu el prin email şi, când vizitam România, unde el venea în fiecare an, ne întâlneam acolo. Începusem să-i urmăresc cu regularitate publicaţiile. În 2003 o altă carte a lui a avut un impact fundamental în conceptiile mele literare. Cartea “A citi, a reciti”, publicată de editura Polirom şi pe care mi-a scris o frumoasă dedicaţie, este traducerea cărţii “Rereading” editată în 1993 de New Haven la  Yale University Press. Ideea principală a lucrării este necesitatea revenirii la cărţile deja citite pentru a savura întreaga lor bogăţie. Lectura acestei cărţi mi s-a părut din nou fascinantă, ca pe vremuri a celei despre Zaharias Lichter.

Apropierea de Matei a făcut ca în vara lui 2006, când l-am întâlnit din nou la Bucureşti pe el şi pe profesorul şi scriitorul Mihai Zamfir, prieten comun, să îndrăznesc să le cer amândurora părerea asupra unei culegeri de poezii pe care aveam de gând să le public. Am luat un prânz cu Matei, soţia lui şi Mihai la un restaurant din centrul Bucureştiului. Matei avea cu el o revistă cu toate spectacolele si evenimentele culturale din capitală. Era la curent cu tot. Cum tocmai apăruse la Polirom cartea lui şi Ion Vianu “Amintirile în dialog”, am luat-o de la librăria de lângă cinematograful Scala, unde ne-am plimbat şi el mi-a oferit un minunat autograf. Astăzi, citind autograful, mă înfioară vorbele lui premonitoare.

Apoi, în 2009, am aflat că Matei era bolnav. Nu ştiam cât de avansată era boala. În martie 2009  i-am spus că voi merge din nou la Bucureşti – aveam lansarea cărţii mele de poezii. I-am propus să ne întâlnim, dar mi-a răspuns că de data asta nu va veni în România, e foarte bolnav. I-am scris că toţi prietenii fratelui meu sunt pentru mine tot nişte fraţi, că îl înţeleg şi că-mi poate scrie oricând. În aprilie mi-a mulţumit şi acela a fost ultimul mesaj de la el. S-a stins pe 24 iunie.

Păstrez pentru Matei nu numai admiraţia literară, dar şi amintirea unei prietenii profunde. A fost un om bun, generos şi frământat de aceleaşi întrebări fără răspuns ce bântuie mintea oricărui om pe care viaţa îl mută din “limba lui natală”, cea în care a văzut primele flori, a făcut prima declaraţie de dragoste şi în care şi-a alintat copilul.

           

Veronica Pavel Lerner

Toronto

iulie 2013


Matei Calinescu dedic Recitire

 

Matei Calinescu Dedic. Vianu

Marina GLODICI: Despre smerenie şi modestie

$
0
0

 

 

  Am scris în materialele mele anterioare despre cum să fii relegat de divinitate prin naşterea din nou, adică umplerea cu Duhul Sfânt, însă am omis probabil cel mai important lucru. Ce oare facilitează un astfel de proces pe care îl realizează Dumnezeu?  Este atitudinea noastră de smerenie, de recunoaştere că suntem creaţia lui Dumnezeu, îi aparţinem şi depindem de El.

După care acceptarea jertfei Lui Isus Hristos ca modalitate de ştergere şi iertare a păcatelor de care ne-am pocăit şi rupt definitiv.

   Potrivit lui Andrew Murray, la baza unei vieţi cu adevărat dedicate lui Dumnezeu şi oamenilor din jur stă smerenia, sau pe limbajul nostru al tuturor, modestia interioară. Mai exact spus,  smerenia este atitudinea umilă, supusă, respectuoasă, plină de bună-cuviinţă atât faţă de Dumnezeu cât şi faţă de semeni. Modestia înseamnă să fii total lipsit de îngâmfare.   

    Numai că, această golire de sine, de eliberare de sub puterea eului nu se poate realiza cu forţele proprii. Singura cale de a muri faţă de sine este cea a răbdării, blândeţii şi a smereniei, a supunerii faţă de Dumnezeu, de a ne recunoaşte nimicnicia (limitele), şi să "înţelegem că Dumnezeu este totul şi ne dăm la o parte, lăsându-l pe El să fie totul".

          Am întâlnit de-alungul anilor, persoane pline de sine, care doreau să controleze totul, să ştie totul şi chiar au izbutit într-o măsură, aducând prejudicii mari vieţilor celor pe care le-au avut în subordine. Oameni fără Dumnezeu şi fără legi, care nu au înţeles că sunt doar nişte oameni şi vor muri doar ca nişte oameni, în ciuda averilor şi a poziţiei sociale. Dumnezeu nu forţează pe nimeni să se autoanalizeze, îi lasă în "voia minţii lor blestemate". Dar acesta este un alt subiect pe care nu doresc să îl dezvolt în acest material.

          Poate că, vă veţi întreba, dragii mei cititori, de ce aduc din nou şi din nou pe Dumnezeu în materialele mele? Deoarece eu nu scriu şi nu fac nimic fără Dumnezeu. El este sursa mea de putere să pot să scriu aceste eseuri pentru care El mă va trage la răspundere. El este TOTUL ce este bun şi vrednic de laudă în toţi. Îmi plac mult cărţile scrise de titani ai credinţei în Dumnezeu. Amintirea lor aduce multă binecuvântare sufletelor noastre, deşi unii dintre autori nu mai sunt printre noi. Trebuie să ne întoarcem puţin în urmă şi să privim la zestrea  pe care unii înainte - mergători au lăsat-o posterităţii prin munca lor neobosită, aducând un suflu nou al credinţei privind nădejdea maselor şi ridicând standardele morale ale societăţii, făcând posibilă calea spre progres a omenirii. Nu fac nimic din slavă deşartă, ori din duh de ceartă. Singurul Judecător al tuturor este Domnul Isus Hristos care cunoaşte foarte amănunţit inimile omeneşti. Doar El le poate schimba cu adevărat.  "Cunoaştem cum lucrează legea naturii umane: faptele produc obiceiuri, obiceiurile dau naştere la stări de spirit sau dispoziţii, dispoziţiile formează voinţa, iar voinţa  corect formată dă caracterul omului" (A. Murray). Fără ajutor divin nu putem face nimic. Ceea ce depinde de noi este atitudinea noastră faţă de Dumnezeu. Suntem noi destul de smeriţi şi modeşti ca să înţelegem că  există o luptă spirituală a binelui contra răului şi fiecare dintre noi alege de partea cui luptă? Că nu există cale de mijloc şi nici neutri în acest război in care a învins definitiv şi pentru totdeauna Binele prin moartea şi învierea Domnului Isus? Depinde, aşadar, dacă vrem sau nu să recunoaştem că... rasa umană nu se poate regenera decât cu ajutorul Creatorului şi doar după regulile impuse de El. Lepădarea de sine este condiţia de a fi ucenicul Domnului Isus. Mântuitorul a spus: "Dacă voieşte cineva să vină după Mine, să se lepede de sine însuşi, să-şi ia crucea şi să mă urmeze" (Marcu 8:34). El a lăsat cerul şi s-a făcut om şi s-a smerit până la moarte pe cruce, pentru ca noi să putem avea viaţa veşnică şi să câştige pentru noi războiul, însă are fiecare de dus o luptă pe plan personal. Depinde de alegerea fiecăruia. "Şi toate acestea pentru a face cunoscut pe tărâmul veşniciei că mândria poate face diavoli din îngerii cei mai nobili, în vreme ce smerenia poate înălţa ţărâna păcătoasă până la tronuri de îngeri. Acesta este marele ţel al lui Dumnezeu în ridicarea unei noi creaţii, contrapusă împărăţiei căzute a îngerilor, cu acest scop se află ea în stare de război, între focul şi mândria îngerilor căzuţi şi smerenia Mielului lui Dumnezeu, pentru ca ultima trâmbiţă să facă să răsune în veşnicie marele adevăr că răul nu-şi poate avea originea decât în mândrie şi nu-şi găseşte sfârşitul decât în smerenie. Nu socoti mândria ca o stare de spirit nepotrivită, iar smerenia o virtute de mijloc, căci una înseamnă moarte, iar cealaltă viaţă" (W. Law).   Dumnezeu priveşte întotdeauna la "starea smerită a inimii", adică la atitudinea noastră faţă de El şi faţă de cei din jurul nostru.

        Din păcate, constatăm cu amărăciune că luxul, lâncezeala şi frivolitatea caracterizează din ce în ce mai mult societatea precum şi  independenţa obraznică de Dumnezeu, iar  libertinajul moral cîştigă tot mai mult teren, predominând carnalitatea şi încăpăţânarea, formalismul gol cu spiritul infatuat care are  obiceiul perpetuu al laudei de sine. Mai bine să ne înfăţisăm în în faţa lui Dumnezeu şi să facem o rugăciune simplă: "Ai milă, Doamne, de mine, păcătosul!", decât să avem poziţia vameşului care a mulţumit lui Dumnezeu că el este superior celuilalt, lăudându-se cu faptele făcute. Să ne ferească Cel de Sus să avem mândrie spirituală! Superficialitatea, faptele de faţadă sunt o practică veche şi a devenit una modernă şi s-a extins ca o plagă, făcând să crească  neghină printre grâu.  Dumnezeu să ne păstreze cu o conştiinţă  curată şi în Duhul Adevărului. Doamne, ajută! Doamne, dă izbândă!

        Smerenia este cea care dă profunzime sentimentelor noastre, dă vitalitate unui cuget curat şi îl face nobil. Este ca o apă care curge din ceruri şi stinge focul mândriei, aroganţei, îngâmfării şi "produce acel untdelemn" care menţine flacăra dragostei de Dumnezeu şi faţă de oameni".  Dumnezeu este Dragoste. Şi dragostea nu se laudă, nu se umflă de mândrie, nu caută folosul său. Este îndelung răbdătoare, plină de bunătate. Să fim mereu înveşmântaţi cu haina modestiei profunde, deoarece atunci, indiferent dacă suntem sau nu apreciaţi sau vom fi nedreptăţiţi de oameni şi de lume, totul va fi pentru zidirea şi creşterea noastră spirituală şi spre binele nostru. Dacă ne păstrăm într-o continuă stare de modestie şi smerenie, Dumnezeu ne pregăteşte faptele bune pe care trebuie să le înfăptuim, dacă ne dedicăm şi suntem mereu la dispoziţia Lui.  "Smerenia nu înseamnă că un păcătos să se socotească pe sine cu adevărat păcătos. Smerenia este când cel care ştie că a făcut multe şi mari fapte bune să se considere păcătos şi nemerituos" (Ioan Gură de Aur). Să ne dăm siliţa să fim oameni modeşti şi buni, deoarece "Toţi oamenii de mare calitate din istoria lumii au fost oameni modeşti" (Tudor Arghezi). Aşadar, aşa cum au zis străbunii noştrii, doar "Cu Dumnezeu înainte"în orice situaţie şi vom izbuti în fiecare zi, vom avea izbânda asupra tot ce se pare rău. 

Viewing all 9045 articles
Browse latest View live


<script src="https://jsc.adskeeper.com/r/s/rssing.com.1596347.js" async> </script>